PSD ar dori sa treaca prin Parlament, saptamana viitoare, initiativa cetateneasca prin care se doreste ca familia sa fie definita prin Constitutie drept casatoria intre un barbat si o femeie, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Astfel, initiativa, care a primit deja raport favorabil in comisiile de specialitate, ar urma sa fie votata saptamana viitoare in plen, iar legea ar urma sa prevada organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in paralel cu alegerile parlamentare. PNL ar cocheta cu ideea, dar inca nu este clar daca sustine sau nu organizarea referendumului in paralel cu alegerile. O sursa de la varful PNL a declarat ca nu exista o intelegere cu PSD.

  • Introducerea unei teme emotionale atat de puternice ar introduce inevitabil in campania electorala un subiect fara legatura cu alegerile parlamentare. Discutiile aprinse despre familie vor pune in paranteza aproape orice dezbatere rationala despre programe economice, de guvernare etc.

“Exista deja un raport de revizuire a Constitutiei care se va vota saptamana viitoare in plen, care propune organizarea unui referendum. PSD si PNL au cazut de acord asupra lui”, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Contactata de HotNews.ro, Alina Gorghiu a declarat: “Vom discuta tema in biroul politic national de saptamana viitoare”. Unii lideri liberali au declarat ca ar fi o eroare ca PNL sa sustina organizarea. Alte surse din conducerea PNL sustin ca nu agreeaza ideea.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a raspuns pana la aceasta ora solicitarilor HotNews.ro de a exprima un punct de vedere.

"Stiu ca la nivelul PSD a existat aceasta idee, dar, din ce cunosc, PNL nu este de acord, cel putin pana la momentul acesta. Dar situatia politica e flexibila, lucrurile se pot schimba. O astfel de decizie ar avea un impact major asupra campaniei electorale pentru parlamentare", a declarat pentru HotNews.ro o sursa politica.

Potrivit surselor HotNews.ro, calculele celor doua mari partide ar fi ca o mai mare participare la vot ar reduce drastic sansele partidelor mici sa intre in Parlament: ALDE, PMP si USR. In plus, USR, care are un public mai emancipat, ar avea dificultati sa sustina o astfel de initiativa, fapt care i-ar putea afecta sansele. “Saptamana viitoare mai are loc inca o discutie a liderilor inainte de votul in plen”, au precizat sursele HotNews.ro. Nici UDMR nu este avantajat de o asemenea initiativa, care ar putea creste participarea la vot.

Sursele politice din cadrul ALDE contactate de HotNews.ro sunt sceptice in legatura cu sansele initiativei de a trece de Parlament, avand in vedere ca ultima sedinta de plen este teoretic luni, dupa care parlamentarii intra in vacanta in luna dedicata campaniei electorala. Potrivit surselor, PSD are nevoie de voturile ALDE si pana acum nu au solicitat sprijinul acestora in acest sens. “Nu cred ca are cum se treaca”, a explicat o sursa politica.

De altfel, liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, marti, ca sustine initiativa cetateneasca privind revizuirea Constitutiei, insa nu isi doreste ca alegerile parlamentare sa fie influentate de alte subiecte, prin organizarea unui referendum referitor la modificarea Legii fundamentale in acelasi timp cu alegerile din 11 decembrie.

"Din punct de vedere politic, in calitate de presedinte al Senatului, dar si de copresedinte al ALDE, sustin fara rezerve aceasta initiativa cetateneasca. Nu cred ca este un orizont de timp realizabil din acest punct de vedere, dar, asa cum stiti, modificarea Constitutiei trebuie sa fie aprobata prin referendum. Cred ca timpul este foarte scurt. Nu cred ca este bine sa folosim prilejul alegerilor parlamentare pentru a promova si alte proiecte de lege. In trecut, s-a incercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse alte idei pe care le avea fostul presedinte Basescu si eu m-am opus si eu raman pe aceeasi pozitie - vreau ca alegerile parlamentare sa nu fie influentate de alte subiecte majore si reciproc", a declarat Tariceanu, marti, la Senat, citat de Agerpres.

Presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, (PSD) a declarat pentru HotNews.ro ca, daca initiativa trece de plenul Senatului, se poate solicita in procedura de urgenta punct de vedere de la Comisia Juridica si apoi sa se trimita plenului Camerei Deputatilor. Iordache sustine insa ca nu se poate face referendum in paralel cu ziua alegerilor parlamentare, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale.

Proiectul privind initativa cetateneasca a primit raport favorabil unanim in Comisia Juridica din Senat si urmeaza ca luni sa intre la vot in plen. Apoi, proiectul trebuie sa primeasca raport si din partea comsiei juridice din Camera Deputatilor si ulterior vot final in plenul Camerei, care este decizionala. Pe de alta parte, luni la ora 16.00 sunt programate ambele sedinte de plen ale celor doua camere, in paralel, fiind ultimele ale acestui legislativ inainte de vacanta pentru campania electorala.

Fara sustinerea ALDE, PNL si UDMR, este greu de crezut ca PSD poate trece prin Parlament o astfel de initiativa. Totusi, chiar daca nu exista intelegeri intre PSD si aceste partide, pot exista sustineri punctuale din partea celorlalti parlamentari.

In urma cu trei zile, pe 29 octombrie, liderul PRU, Bogdan Diaconu, a cerut public ca referendumul pentru modificarea Constitutie sa se tina in acelasi timp cu alegerile parlamentare.

Reamintim ca trei trei milioane de oameni au semnat o inițiativa legislativă cetățenească depusă la Parlament de Coaliția pentru Familie, cerand ca familia să fie definită în Constituție drept căsătoria între un bărbat și o femeie. Daca va trece de Parlament, Guvernul ar urma sa decida data referendumului.