Sase parlamentari liberali propun, intr-un proiect de lege, reducerea TVA la energia termica de la 20% la 9%, informeaza Agerpres. Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a fost initiata de Roberta Anastase, Paul Dumbravanu, Virgil Guran, George Ionescu, Ioan Tamaian si Iulian Dumitrescu.

Initiatorii precizeaza ca de la 1 ianuarie 2016, TVA la energie termica este 20%, iar pentru livrarea apei potabile este perceputa o cota redusa de 9% si este necesara aplicarea unei cote a TVA egala pentru cele doua, "avand in vedere importanta energiei termice ca element esential pentru imbunatatirea traiului populatiei".

Acestia au argumentat, in expunerea de motive, necesitatea reducerii cotei TVA pentru energia termica prin faptul ca Ordinul Ministrului Sanatatii nr.119/2014 prevede ca sistemul de incalzire trebuie sa asigure temperatura minima de 20 grade Celsius in camerele de locuit, cu diferente in functie de destinatia incaperii: pentru baie, w.c., camera de zi - 22 grade celsius, iar pentru dormitoare - 20 grade celsius". De asemenea, un alt argument ar fi ca astfel ar creste conditiile de viata si confort ale cetatenilor, in special ale persoanelor varstnice care, din cauza veniturilor mici, sunt nevoite ca in sezonul rece sa opreasca sau sa micsoreze consumul de energie termica, mai arata initiatorii.

Reducerea cotei TVA la energie termica ar duce si "la imbunatatirea sanatatii publice, generata prin cresterea nivelului de accesibilitate a cetatenilor la consumul de energie termica, respectiv prin stimularea consumului de energie termica din sistemul public", sunt de parere initiatorii.