Comisiile de munca si buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aproba majorari salariale si de sporuri in sanatate si educatie, in medie cu 15%, informeaza News.ro. Votul final va fi dat saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor. De altfel, Federatia Sanitas va suspenda protestele in urma acestor decizii, amenintand insa ca daca nu se vor vota saptamana viitoare vor reintra in greva.

UPDATE 13.15 Raportul intocmit marti a fost insusit si de comisia juridica din Camera Deputatilor, fara niciun fel de dezbatere pe fond, in ciuda opozitiei a doi deputati liberali prezenti la sedinta, care au invocat si incalcarea regulamentului. Majoritatea PSD a votat adoptarea raportului.

Raportul comisiilor a fost adoptat in unanimitate, in conditiile in care la sedinta au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati. Deputatii liberali au plecat din sedinta de luni, cu doua ore si jumatate inainte sa se incheie, in semn de protest fata de cei de la PSD pe care i-au acuzat ca vor sa "cumpere voturi" si nu s-au prezentat nici marti cand s-au continuat discutiile.

Aceste comisii au adoptat o serie intreaga de amendamente la ordonanta privind salarizarea prin care se acorda mariri de salarii la angajatii de la Casa Nationala de Asigurari, se calculeaza sporurile la salariul actual si nu la cel din 2009 pentru personalul din domeniul Sanitar, se majoreaza cu 15% salariile intregului personal din educatie precum si celui care lucreaza in asistenta sociala.

In sistemul gradatiilor de merit va fi inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, precum si cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, conform unui amendament propus Anton Hadar, presedinte Federatia Nationala Sindicala 'Alma Mater'. Sursa de finantare este 'bugetul de stat, potrivit Agerpres.

Comisiile au mai adoptat o serie de amendamente propuse de 'Alma Mater'. Astfel, s-au clarificat functiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetatorii sunt asimilati din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din invatamant au trecut la personal didactic auxiliar, avand toate drepturile respective.

La functiile de conducere in didactic auxiliar au fost eliminate restrictiile de ocupare, putand fi ocupate atat de informaticieni, cat si de ingineri si de alte categorii.

De asemenea, s-au mai facut o serie de corectii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepante.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, prezent al dezbaterile care au continua marti dimineata in comisii, a declarat, marti, ca, daca majorarile salariale decise in comisiile parlamentare nu vor fi aprobate luni, cadrele medicale vor relua greva generala.