Dragos Pislaru: Nu am invatat nimic din lectiile trecutului. Suntem in aceeasi situatie de pomeni electorale
"Suntem intr-un moment in care poate eu nu am experienta politica sa-l interpretez... Este un moment trist pentru Romania, un moment in care cu miza electorala ne permitem sa ne jucam cu asteptarile si credintele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uita si asteapta sa aiba o viata mai decenta", a spus Pislaru.
El a reafirmat ca amendamentele adoptate in comisii au un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.
"Aproape mi-am pierdut vocea incercand sa explic ca discutam de lucruri serioase, de un impact bugetar la o prima estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, aditional peste intentia initiala a Ordonantei 20. Este un act pe care de la inceput l-am pus sub semnul ilegalitatii pentru ca nu ai voie si nu intamplator Parlamentul a adoptat legea responsabilitatii fiscal bugetare care spune ca cu 180 de zile inainte de alegeri nu ai voie sa modifici salarii, pentru ca se stie ca asta este o moneda electorala. Nimeni nu va putea spune ca ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atata timp cat partidele, mai ales cele care au ramas in sala, au avut tot timpul sa faca aceste modificari ani de zile", a adaugat ministrul.
Pislaru a subliniat ca discutiile purtate pe proiectul de act normativ nu au avut resursa bugetara.
"Discutam despre 15% medie crestere aditionala in educatie, undeva in medie 15% crestere la sanatate, deblocarea sporurilor la nivelul actual in plata, plus agentii care si-au pus salarizarea lor in mod special in aceasta lege care nu are de a face cu agentiile. (...) Ce am spus noi ca Guvern este ca anul asta facem ce putem, de fiecare data am spus ca nu putem sa facem tot, tot ce ar trebui sa facem, dar am recunoscut problemele si am spus asa: va dam o perspectiva de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost tinute sub pres si ati primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a invatat, nu am invatat nimic din lectiile trecutului. Suntem in aceeasi situatie de pomeni electorale care sunt promise fara niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea in care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitentilor de propuneri niciun fel de impact bugetar'', a adaugat el.
Ministrul si-a exprimat totusi speranta ca va exista o responsabilitate a fortelor politice.
''Practic, discutam de o suma de deziderate puse pe masa (...) Este crestere la crestere la crestere. S-au batut sindicalistii cu parlamentarii care sa dea mai mult si discutam in acest moment de ceva nesustenabil. Nu am putut sa adoptam grilele pentru ca nu se cunoaste ce versiune de grila propunem", a mai spus el.
Deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanta 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevad majorarea salariilor mai multor categorii de personal. Discutiile din comisii se reiau marti dimineata.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Iar daca se intampla ca legea sa treaca nu pasa nimanui, va arata ca tot cineva din partea cealalta a baricadei nu vrea sa dea bani.
Mi-e greata, mi-am adus aminte de ce am emigrat.