Consilierul prezidential Andrei Muraru raspunde, pe Facebook, criticilor lui Traian Basescu la adresa lui Klaus Iohannis, care l-a acuzat de "marlanie" pe seful statului, prezentand o "selectie" de replici ale fostului presedinte catre jurnalisti si adversari, precum "tiganca imputita" si atacul la Crin Antonescu, a carui sotie s-a sinucis, noteaza News.ro.

Andrei MuraruFoto: Agerpres

"Fostul Presedinte Traian Basescu este de parere ca Presedintele Klaus Iohannis a dat dovada de "marlanie" pentru ca s-a asezat la Masa Tacerii din Targu Jiu. Totodata, fostul sef al statului se intreaba contrariat: "Pe oamenii acestia, oare, nu-i invata nimeni bunul simt?" Fara o selectie subiectiva am putea fi convinsi de sinceritatea lectiei de bune maniere transmisa de fostul presedinte", scrie pe Facebook consilierul lui Klaus Iohannis, intr-o postare intitulata "Limbaju si actiunea prezidentiale".

Andrei Muraru trece in revista o serie de declaratii facute de Traian Basescu in cei 10 ani ai sai ca presedinte al Romaniei, pentru care fostul sef de stat a fost criticat.

"1) O jurnalista de la Antena 1 l-a intrebat pe Traian Basescu cum vede Politia romana. Raspunsul a venit prompt: "In orice caz, mult mai frumoasa decat tine" (2005), 2) Despre Lavinia Sandru: "Ii atrag atentia ca in politica e foarte usor sa ajungi pe centura politicii" (2005), 3) Despre ziaristul Ovidiu Zara: "Cate un gaozar d'asta crede ca ne poate intinde capcane in modul asta" (2006), 4) Catre o jurnalista despre care se stia ca e diagnosticata cu o maladie grava: "Dumnezeu sa ne dea sanatate cat adevar spunem legat de povestea pe care ati prezentat-o in prima pagina a ziarului de maine!", 5) Catre o ziarista la Timisoara, care ii ceruse sa explice cum s-a desfasurat cursul de prim ajutor la care asistase: "Daca te urci pe masa, iti arat ce-am invatat" (2006), 6) Catre ziarista Andreea Pana, care incerca sa ii ia o declaratie: "Pasarica, tu nu ai alta treaba?". Dupa ce i-a luat telefonul, a numit-o pe jurnalista "tiganca imputita" (2007), 7) Catre o jurnalista care intrebase despre rezultatul unei motiuni de cenzura: "Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem" (2007), 8) Catre un jurnalist al Antenei 3, pe holul Palatului Parlamentului: "Bai, caraghiosule!" (2009), 9) Despre Presedintele Senatului de la acea vreme: "O sa ramana virgin daca isi pune centura de castitate. Fiind al doilea om in stat, o sa-i oferim o centura, sa si-o puna" (2009), 10) Catre un lider politic, a carui sotie isi pusese capat zilelor: "un barbat caruia nu i s-a intamplat niciun incident dramatic in care sa-si lase sotia singura si sa ajunga in situatii dificile" (2009)", enumera Muraru.

Consilierul prezidential incheie spunand ca "orice presedinte are premierul pe care il merita" si face o paralela cu una dintre afirmatiile fostului prim-ministru Victor Ponta. "Intre apelativul "tiganca imputita" si "Fa, Doina!" gasesc o profunda legatura de stil", comenteaza el.

*****

Liderul PMP Traian Basescu il acuza pe presedintele Klaus Iohannis de "marlanie" ca s-a asezat la "Masa Tacerii" in Targu-Jiu, spunand ca pe o capodopera "nu te asezi cu fundul, chiar daca este din piatra", si considera ca atat el, cat si premierul Dacian Ciolos, l-au "umilit" pe sculptorul Constatin Brancusi.

"Julien a reusit sa-l umileasca pe Brancusi, ratand cu zambetul pe buze subscriptia publica pentru achizitionarea lucrarii "Cumintenia Pamantului". Macar o scuza publica pentru rateu si din respect pentru opera lui Brancusi putea fi. Werner n-a vrut sa se lase mai prejos si s-a asezat cu fundul pe una din operele capitale ale lui Brancusi, Masa Tacerii", a scris Basescu pe Facebook.

El sustine ca dupa aceasta "marlanie" Klaus Iohannis ar fi trebuit sa transmita un mesaj catre copii ca sa "nu faca precum domnia sa".

"Pe oamenii acestia, oare, nu-i invata nimeni bunul simt? Adica, atunci cand nu esti sigur ca o susbscriptie publica va reusi, nu o lansezi pentru a nu prejudicia valoarea operelor artistului, respectiv faptul ca pe o capodopera nu te asezi cu fundul, chiar daca este din piatra", comenteaza fostul presedinte.

Presedintele Klaus Iohannis a fost fotografiat, vineri, in timp ce statea pe un scaun de la "Masa Tacerii", una dintre operele lui Constantin Brancusi din Parcul Central din Targu Jiu, in zona fiind inscriptii prin care vizitatorii sunt rugati sa nu atinga operele artistului.