Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, inscrierea in Registrul partidelor a fuziunii prin absorbtie a Uniunii Salvati Bucurestiul in Uniunea Salvati Romania, hotararea nefiind definitiva, anunta News.ro.

USR lanseaza programul politicFoto: Hotnews

Instanta a admis cererea USB si USR de fuziune prin absorbtie si a dispus inscrierea in registrul partidelor politice a modificarilor aduse statutului si componentei organelor de condducere.

Judecatorul a respins ca neintemeiate cererile de interventie formulate de PSD si Nicoleta Petrut.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu apel in termen de cinci zile de la comunicarea hotararii.

USR si USB au solicitat in 29 septembrie Tribunalului Bucuresti sa inregistreze fuziunea prin absorbtie.

Din cauza neinregistrarii in registrul partidelor politice a fuziunii dintre USB si USR, Biroul Electoral Central a respins, in 21 octombrie, semnul electoral al Uniunii Salvati Romania.

BEC a argumentat ca sigla nu se deosebeste de cea folosita de USB de la alegerile locale, asa cum cere legea, in conditiile in care fuziunea dintre USB si USR nu a fost finalizata la momentul depunerii cererii.

In 22 octombrie, Uniunea Salvati Romania a contestat decizia BEC la Tribunalul Bucuresti, care a judecat miercuri dosarul si urmeaza sa pronunte o solutie.

Uniunea Salvati Bucurestiul, Uniunea pentru Codlea si nou-infiintata Uniunea Salvati Romania au avut, pe 21 august, un congres de fuziune, intr-un eveniment organizat cu usile inchise, noua formatiune numindu-se Uniunea Salvati Romania.

Infiintarea USR a fost anuntata in seara alegerilor locale din 5 iunie. Nicusor Dan a spus ca intentioneaza sa inscrie USR si in cursa pentru alegerile parlamentare, unde si-a propus un scor de cel putin 10%. Liderul USB a adaugat ca va deschide filiale USR in toate judetele tarii si in municipiile resedinta de judet, politica formatiunii fiind de a fuziona cu alte partide locale.

  • Nicusor Dan: Am depus o cerere conform careia USB isi da acceptul ca USR sa ii foloseasca simbolul in alegeri

Presedintele Uniunii Salvati Romania (USR), Nicusor Dan, a anuntat, miercuri, ca a depus la Biroul Electoral Central o noua cerere pentru aprobarea siglei formatiunii, atasand o adresa oficiala din care reiese ca Uniunea Salvati Bucurestiul (USB) este de acord ca USR sa foloseasca sigla respectiva.

"Biroul Electoral Central a respins semnul 'triunghi' cu care noi am solicitat sa candidam in alegerile parlamentare, aplicand legea care spune ca un partid nu are voie sa foloseasca semnul altui partid, celalalt partid fiind USB. Legea prevede o exceptie, exceptia cazului in care USB isi da acceptul ca USR sa il foloseasca, ceea ce este de la sine inteles, din moment ce noi am facut cerere de fuziune prin absorbtie a USB prin USR. Biroul Electoral Central a judecat foarte formalist si a considerat ca nu exista acest accept scris. Noi la tribunal ne-am dus si am spus ca acest accept exista prin insusi actul de fuziune - USB prin congresul lui a spus ca-si transfera toate bunurile catre USR - si prin faptul ca eu, ca presedinte al USB, am contrasemnat cererea catre BEC. Instanta se va pronunta azi. In situatia care aceasta cerere va fi respinsa, noi am facut o alta cerere prin care am solicitat acelasi 'triunghi', de data asta cu o hartie oficiala semnata de mine, prin care spunem ca USB isi da acceptul pentru ca USR sa ii foloseasca simbolul in alegerile parlamentare. Acesta este de fapt obiectul litigiului de azi. Fie azi, fie prin decizia pe care BEC o va lua, o sa avem un semn electoral. In orice caz, vom candida in alegeri in toate judetele din Romania", a explicat Nicusor Dan in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres.

El a mentionat ca va ocupa primul loc pe lista USR pentru alegerile parlamentare, in timp ce fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea se va afla pe locul al doilea. La Senat, lista va fi deschisa de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.

"Vrem sa avem o guvernare transparenta, vrem sa avem oameni cinstiti in functie publica si vrem sa schimbam modul in care clasa politica se raporteaza la cetateni. Consideram ca Guvernul Ciolos a fost un exemplu in aceasta directie. De aceea dorim ca Dacian Ciolos sa continue dupa alegerile din 11 decembrie sa fie premierul Romaniei", a spus el.

Nicusor Dan a apreciat ca alegerile din decembrie sunt mai importante decat alegerile anterioare, deoarece "in sfarsit oamenii au cu cine sa aleaga".

"Nu cred ca mai este un secret. Premierul Romaniei, dupa alegerile din decembrie, va fi Dacian Ciolos sau Liviu Dragnea. Asta este alegerea pe care romanii au sa o faca. (...) Noi consideram ca ar fi un dezastru ca in urma alegerilor prim-ministru sa fie Liviu Dragnea. Nu doar ca ar fi rusinos ca Romania sa fie singura tara din UE condusa de un prim-ministru condamnat penal, dar pentru ca - mai important - guvernarea nationala sau locala a PSD este legata de saracie. Uitati-va la cele mai sarace judete din Romania si veti vedea acolo o guvernare locala PSD", a apreciat liderul USR.

El a sustinut ca Liviu Dragnea este 'cel mai bun exemplu pentru acest fenomen', deoarece a condus cel mai sarac judet din Romania, in timp ce 'averea dumnealui si bunastarea dumnealui au continuat sa creasca in paralel'.

"Avem o alegere intre o teleormanizare a Romaniei si o Romanie moderna, europeana. Avem alegerea intre saracie si un drum catre prosperitate si normalitate in Romania", a spus Nicusor Dan.