Mai multe panouri pre-electorale cu mesajul "Salvam Clujul (Oradea) de Bucuresti. Taxele noastre sa imbogateasca Ardealul, NU Capitala" au aparut in ultimele zile in cele doua municipii din Transilvania, deputatul UDMR Mate Andras Levente spune ca afisul nu indeamna la extremism, ci promoveaza descentralizarea in domeniul finantelor in regiunile istorice ale tarii, scrie News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deputatul clujean Mate Andras, cel care se ocupa si de campania electorala a UDMR pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, a explicat ca panoul pre-electoral din Cluj-Napoca, pe care scrie: "Salvam Clujul de Bucuresti. Taxele noastre sa imbogateasca Ardealul. NU Capitala", nu reprezinta un mesaj extremist.

"Am formulat provocator in mod intentionat. Nu negam acest lucru. Este vorba despre o serie de afise, cu mai multe mesaje, dar numai acesta a atras atentia. UDMR, de 26 de ani, promoveaza pentru descentralizare si vrem ca deciziile sa nu se ia in Bucuresti, ci majoritatea deciziilor sa se ia la nivel local, din semn de respect pentru comunitatile locale. Este si cazul taxelor, pentru ca pe panou am spus ca taxele locale sa imbogateasca Ardealul, si nu Bucurestiul, asa cum este valabil si pentru Bucovina, pentru Moldova si pentru alte regiuni istorice", a explicat Mate Andras.

Deputatul a mai spus ca in Cluj-Napoca si Oradea vor mai fi amplasate bannere cu mesaje ca: "Vrem o Transilvanie in care Cluj inseamna si Kolozsvar si Klausenburg", "Vrem o Romanie cu autostrazi din astfalt, nu din hartie", sau "Vrem o Transilvanie in care toata lumea vorbeste limba romana si limba maghiara", explicand ca regreta faptul ca mesajul a fost prost inteles si interpretat gresit.

"Vrem ca Bucurestiul sa aiba o putere cat mai redusa si deciziile sa se ia la nivel local, dar de aici pana la isteria creata este un drum foarte lung. Cred ca UDMR a aratat in 26 de ani ca nu se ocupa de mesaje extremiste. Am incercat sa provocam discutii si sa provocam constructiv, dar se pare ca nu prea am reusit. Macar avem posibilitatea sa ne spunem punctul de vedere", a conchis deputatul.