Scriitorul iesean Dan Lungu a anuntat, vineri, ca va candida pe listele USR la alegerile parlamentare, ocupand primul loc la Senat, la Iasi, potrivit News.ro. El a precizat ca a acceptat propunerea in mai putin de 24 de ore si ca a fost surprins ca i s-a facut o astfel de propunere, in conditiile in care "pentru a ajunge intr-o astfel de pozitie se presteaza multa munca in folosul partidului".

Dan LunguFoto: Facebook - Dan Lungu

Dan Lungu va ocupa primul loc la Senat pe listele USR Iasi, in timp ce lista de la Camera Deputatilor va fi deschisa de Cosette Chichirau, o ieseanca absolventa de MBA, cu doctorat in finante, ambele obtinute in Statele Unite ale Americii. Pe locul doi la deputati se afla Mihai Lupu, de profesie avocat, fiul fostului deputat PNTCD Vasile Lupu.

USR are ca obiectiv la Iasi obtinerea unui mandat de senator si doua de deputat.

Dan Lungu, care este director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi si managerul Festivalului International de Literatura si Traducere, a anuntat, vineri, ca a decis sa accepte propunerea de a candida la alegerile parlamentare in mai putin de 24 de ore, precizand ca nici lui nu-i vine sa creada ca a luat aceasta hotarare.

"Cand a venit propunerea, am fost luat prin surprindere, fiindca stiu ca pentru a accede la asemenea pozitii, de regula, se presteaza multa munca in folosul partidului. Eu m-am trezit cu o echipa de oameni faini, care mi-au spus: ne place ce faci si ce se vede in urma ta, hai cu noi. Cu unii dintre ei mai lucrasem in alte proiecte culturale si-i cunosteam, profesionisti si seriosi, dar pe altii ii vedeam prima data. Mi-a luat mai putin de 24 de ore sa ma hotarasc", a spus iesean Dan Lungu.

El a adaugat ca atunci cand a luat decizia s-a gandit la cata "birocratie si obtuzitate" a intampinat in organizarea FILIT si la cate "legi anapoda" a intalnit in munca sa de management cultural: "Cred ca lumea culturala poate functiona mai bine si banii pot fi cheltuiti mai cu folos, iar din Parlament chiar poti influenta in acest sens. Cunosc lumea culturala din toate perspectivele importante: ca scriitor, ca manager al unei institutii de cultura, ca organizator de evenimente, ca participant la evenimente nationale si internationale, ca evaluator de proiecte si nu in ultimul rand ca sociolog care s-a ocupat sistematic de cercetari in domeniul culturii. Sunt multe de facut in modul de finantare a proiectelor culturale la nivel local, in managementul institutiilor publice de cultura, in relatiile acestora cu sectorul independent sau in utilizarea culturii ca instrument de dezvoltare locala si regionala."

Dan Lungu a mai spus ca a fost impresionat de "maniera profesionista si relaxata" a celor de la USR de a face lucrurile si ca este un moment prielnic schimbarilor la nivel national: "Daca as fi spus acum nu, mi-as fi refuzat, in ochii mei, dreptul de a mai critica ceva vreodata."