Curtea Constitutionala de la Chisinau a respins sesizarea socialistului Igor Dodon privind acordarea cetateniei moldovenesti fostului presedinte al Romaniei Traian Basescu. Prin umare, decretul presedintelui Nicolae Timofti, semnat in acest sens, este constitutional, anunta Deschide.md, citat de Agerpres.

Curtea a retinut ca prevederile articolului 88 lit.c) din Constitutie il abiliteaza pe presedintele Republicii Moldova cu una din principalele atributii in exercitarea puterii de stat, care vizeaza statutul juridic al persoanei: acordarea cetateniei. Astfel, conform normei constitutionale, presedintele "solutioneaza problemele cetateniei Republicii Moldova si acorda azil politic".

Curtea a mentionat ca, potrivit art. 27 din lege, presedintele Republicii Moldova emite decrete in cazul acordarii, redobandirii, renuntarii si retragerii cetateniei Republicii Moldova, iar, in cazul refuzului de acordare a cetateniei, va da un raspuns argumentat.

In acelasi timp, Curtea a amintit, ca, potrivit art. 41 din lege, "Decretul Presedintelui Republicii Moldova in problema cetateniei poate fi atacat la Curtea Suprema de Justitie in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare".

De asemenea, potrivit art. 42 din lege, refuzul de a primi cereri in problemele cetateniei Republicii Moldova, incalcarea termenelor, a modului de examinare a cererii si de executare a hotararilor in problemele cetateniei precum si refuzul acordarii cetateniei si alte actiuni comise de persoane oficiale pot fi atacate, in modul stabilit de lege, in instanta judecatoreasca.

Concluzionand cele mentionate, Curtea a constatat ca sesizarea nu intruneste conditiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constitutionalitatii si, deci, nu poate fi acceptata pentru examinare de fond.

Grupul parlamentar al Partidului Socialisilor din Republica Moldova a depus pe 26 august o sesizare la Curtea Constitutionala, prin care a cerut anularea decretului presedintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetateniei moldovenetti fostului presedinte roman Traian Basescu. Potrivit socialistilor, decretul nu este constitutional pentru ca fostul presedinte roman "nu recunoaste statalitatea, suveranitatea si independenta Republicii Moldova".

Decretul presedintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetateniei moldovenesti lui Traian Basescu si sotiei sale sale, Maria, a fost publicat in "Monitorul Oficial" la data de 17 iunie.

Pentru a deveni cetateni ai Republicii Moldova, "cu acte in regula", ei trebuie sa depuna juramantul. Basescu a declarat ca nu a hotarat inca daca va depune sau nu juramantul pentru a obtine cetatenia Republicii Moldova.