Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca va pleda, la Consiliul European din 20-21 octombrie, pentru necesitatea ca UE sa continue masurile convenite in cadrul reuniunilor anterioare in privinta relatiei cu Rusia, inclusiv sprijinirea societatii civile, precum si continuarea eforturilor pentru stabilizarea Siriei, potrivit News.ro.

"Vom aborda si relatiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relatia cu Federatia Rusa. Cu privire la acest subiect, voi sustine importanta mentinerii unitatii Uniunii pe baza principiilor comune agreate. Si, pentru a fi foarte bine inteles, voi mentiona aceste principii, care au fost agreate de catre statele membre ale Uniunii", a afirmat seful statului.

El a precizat ca aceste principii se refera la implementarea completa a intelegerilor de la Minsk, consolidarea relatiilor cu partenerii estici si alti vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilientei Uniunii in contextul securitatii energetice si "vointa de a sprijini mai mult societatea civila din Rusia de a se angaja si investi in contacte, schimburi de vederi si politici circumscrise contactelor interumane".

In privintat relatiei cu Rusia pe tema situatie din Siria, Iohannis a spus ca va continua sa sustina necesitatea unei solutii pasnice la aceasta criza: "Este nevoie de incetarea de urgenta a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep si, in general, de incetarea imediata a ostilitatilor din Siria, si crearea conditiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodata, reluarea procesului politic de negociere, care, in niciun caz, nu poate fi inlocuit de o solutie militara", spune Klaus Iohannis.