Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, hotararea care prevede ca toate activitatile din sectiile de votare din tara si din diaspora, dupa inchiderea urnelor, sa fie filmate, pentru evitarea fraudelor, a anuntat ministrul de Interne, Dragos Tudorache.Dragos Tudorache a precizat ca tabletele din sectiile de votare, folosite pentru scanarea CNP-urilor si prevenirea votului multiplu, vor fi utilizate si pentru inregistrarea video a procesului de numarare a voturilor.

AlegeriFoto: Agerpres

"Operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de vot asigura inregistrarea video-audio neintrerupta a procedurilor realizate de la incheierea votarii si pana la parasirea localului sectiei de vot de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, in scopul asigurarii posibilitatii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozitiilor art. 92 si art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul de hotarare publicat marti de Ministerul Afacerilor Interne.

Hotararea de Guvern prevede ca operatorii de calculator existenti in fiecare sectie de votare trebuie sa realizeze inregistrarea audio-video dintr-o pozitie fixa, de la o distanta medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator sa realizeze copii ale inregistrarii ori sa permita accesul altor persoane la inregistrare. Dispozitiile se aplica si pentru procedurile de numarare a voturilor prin corespondenta.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) este cel care asigura terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio. Tot STS va verifica si existenta inregistrarii video-audio si sa consemneze aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.

Inregistrarile video vor trebui pastrate timp de 3 luni dupa data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial.

In cazul in care vor exista suspiciuni in privinta organizarii alegerilor, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va putea pune la dispozitia organismelor electorale, pentru solutionarea unei contestatii, copii ale inregistrarii.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va achizitiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca pana acum, ci si "plicurile din plastic transparent, inseriate, prevazute cu sistem de sigilare, necesare in cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si confectionarea stampilelor cu mentiunea "Votat". Procedurile respective vizeaza introducerea stampilelor intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.