Camera Deputatilor a adoptat in unanimitate legea prin care ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, va fi zi libera nelucratoare pentru toti romanii. Au fost 237 voturi in favoarea proiectului. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deputatul PNL Cristina Pocora, unul dintre initiatori, a salutat acest vot.

"In prezent, romanii petrec foarte mult timp la serviciu si au putine zile pe care le dedica exclusiv copiilor. Totodata, angajatii din Romania se situeaza pe ultimele locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul zilelor libere pe care le primesc, exceptand zilele de odihna. De 1 iunie, unul dintre cele mai pretioase cadouri pe care le-ar putea primi cei mici ar fi timpul si atentia parintilor lor. Pe langa bucuria pe care o aduce, o astfel de zi ajuta la dezvoltarea copiilor, leaga relatii mai stranse intre parinti si copii si ii face pe parinti sa aprecieze importanta acestor momente. Avand in vedere ca presiunea de a lucra mai mult si mai bine este prezenta in orice moment, nevoia de echilibru intre viata profesionala si cea personala este din ce in ce mai des resimtita. Dezechilibrul poate avea o serie de consecinte care isi pot pune amprenta pe viata personala si profesionala, printr-un impact fizic, o ruptura in relatii sau lipsa performantei la locul de munca" a afirmat ea, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit initiatorilor, mai multi parlamentari PSD si PNL, modificarea articolului 139, alin. 1 din Legea nr. 53/2003 este oportuna intrucat de Ziua Copilului in majoritatea gradinitelor si scolilor primare sunt organizate spectacole, insa fiind o zi de lucru parintii sunt nevoiti sa isi ia concediu pentru a putea asista la aceste evenimente, noteaza Agerpres.

"Lipsa parintilor din cadrul acestor evenimente are implicatii psihologice negative in dezvoltarea copiilor. In afara dorintei de a-i face mandri si de a primi aprecierea parintilor, copiii au nevoie de sustinere in cadrul evenimentelor unde performeaza, evenimente care au o incarcatura emotionala ridicata si reprezinta o sursa de stres pentru ei", sustin initiatorii, in expunerea de motive a propunerii de lege.

Ei puncteaza ca timpul petrecut alaturi de parinti joaca un rol esential in formarea personalitatii copilului.

"Intr-un sondaj realizat de Gallup in ianuarie 2010, aproape din jumatate din copii au raspuns ca petrec in medie o ora pe zi dintr-o saptamana impreuna cu parintii. Mai mult, in timpul petrecut impreuna, copiii si parintii comunica foarte putin si interactioneaza la nivel superficial. Lipsa de timp si comunicare este o realitate pe care o simt si o constientizeaza cei mai multi dintre parinti", se mai arata in expunerea de motive.