Record de viteza pentru proiectul lui Dragnea de eliminare a 102 taxe, abia depus: intr-o singura zi este trimisa si la comisie si in plen la votul final in Senat/ Proiectul a trecut de Senat si merge la Camera Deputatilor. Dragnea a venit in Senat sa il sustina
Camera Deputatilor este decizionala. Parlamentul urmeaza sa intre in vacanta pentru campania electorala, cel mai probabil la inceputul lunii noiembrie.
Desfasurarea evenimentelor in Senat:
17.29: Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa acuza incalcarea regulamentului: "Niciunul dintre dvs nu ati citit raportul, v-ati batut joc de regulamentul Senatului! Bataia de joc va va costa! Aceste taxe sunt taxe Ponta!"
17.28: Proiectul a fost votat: 89 voturi pentru 17 voturi impotriva 1 abtinere.
17.27: Scandal in plen din cauza faptului ca liberalii reclama faptul ca nu se dezbate suficient acest proiect de lege, intrucat nu li se permite mai multor vorbitori sa se exprime. In replica, liderul senatorilor PSD Mihai Fifor a propus "sistarea dezbaterilor", care este supusa la vot.
17.17 Ion Popa, liderul senatorilor liberali, solicita procedural retrimiterea la comisie a proiectului. Propunerea a fost supusa la vot si a fost respinsa, cu 83 voturi impotriva si 24 pentru.
17.12 Tanczos Barna, liderul senatorilor UDMR, afirma ca se astepta la un "mea culpa" din partea PSD, PNL si a guvernului tehnocrat, chiar si din partea UDMR, dar saluta aceasta initiativa.
17.05 Varujan Vosganian sustine ca trebuie votata legea in Senat pentru a se da semnalul ca se doreste despovararea de taxe si ca este timp suficient de dezbatere la Camera Deputatilor.
17.00 A luat cuvantul si Teodor Atanasiu (PNL), vicepresedinte al Senatului: "Am votat la legea intonarii imnului sa amanam de la 45 la 60 de zile termen de dezbatere pt ca trebuie sa ne facem o idee exacta despre ce trbeuie sa facem. Acum 90 de minute PSD a venit cu proiectul de lege in comisie, l-a introdus in plen si la ora 17.00 vreti sa il si votam. Va propun sa lasam legea in dezbaterea publica 30 de zile. Sa afle si initiatorii care este impactul bugetar, trebuie sa vina sa ne spuna de unde se face corectia. Va cer sa intoarcem legea la comisie sa o discute in mod serios si apoi sa vina cu ea in plen."
Amintim ca niciun senator liberal nu a fost prezent la sedinta comisiei de buget de luni, de la ora 15.00, convocata insa cu doar doua ore inainte.
16:58 Dupa Liviu Dragnea, a luat cuvantul reprezentantul Guvernului, care a repetat ceea ce a spus secretarul de stat la Comisia de buget - impactul bugetar este de 1,6 mld lei adica 0,2% din PIB fara a se preciza sursa de finantare.
UPDATE 16.47 Dragnea isi sustine initiativa in plenul Senatului: "Va multumesc ca mi-ati dat ocazia ca simplu deputat sa imi sustin acest proiect de lege."
Acesta vorbeste de numarul "diabolic de mare" al taxelor pe care trebuie sa le plateasca cetatenii.
"Sunt taxe care consuma dar care nu aduc venituri la stat. Care nu aduc decat lipsa de incredere a statului in cetateni sau intentia de a ii umili. Ghiseul este un loc al umilintei. In Romania dureaza aprox 8 zile de chin sa iti inmatriculezi o masina.
Romanii au nevoie de un concediu pentru a isi plati toate aceste taxe.
Va rog sa votati adoptarea legii. Astfel de masuri economice care reduc birocratia vor aduce mai multi romani in clasa de mijloc si le va imbunatati viata.
Se reduce substantial timpul petrecut de oameni in fata ghiseelor. Taxele eliminate reprezinta 80% din cheltuilelile cu plata taxelor nefiscale.
Romanii nu vor mai fi umiliti stand la cozi.
Taxa de timbru pe autovehicule - aceasta masura va avea impact doar asupra bugetului agentiei fondului de mediu. Bugetul, banii incasati de agentie nu au plecat din aceasta agentia nu au fost folositi au zacut in conturi bancare.
Nivelul colectarii acestei taxe este sub 40%.
Taxele percepute de registrul comertului - va duca la incurajarea antreprenoriatului.
Taxa pt cazierul fiscal si judiciar - exista prevedera ca, trecand printr-o lege in alta sa se inteleaga ca acest cazier fiscal nu se plateste.
Taxele consulare - si romanii care traiesc in afara tarii sa aiba aceleasi conditii pe care le au romanii din Romania. Actele si documentele necesare sa poata sa fie obtinute cu aceleasi costuri sau la fel de gratuit.
Taxa Radio-TV - am vazut un comentariu ca prin asta se asigura controlul politic; la aceasta ora, asa cum este legislatia facuta, exista control politic asupra TVR. Conducerea este votata de parlament, ceea ce nu este normal. Controlul politic va disparea atunci cand consiliul votat de parlament sa nu aiba control executiv."
UPDATE 16.35 Liviu Dragnea a venit la sedinta de plen, unde isi va sustine proiectul de lege.
UPDATE 15.26: Dupa o dezbatere de circa 20 de minute, Comisia de Buget a votat, cu 6 voturi pentru, un raport de admitere pentru acest proiect de lege. Secretarul de stat din Ministerul de Finante prezent la sedinta a afirmat ca Guvernul nu sustine aceasta intitiativa.
La sedinta comisiei nu a fost prezent niciun senator PNL si nu s-a inregistrat niciun vot impotriva, doar o abtinere.
Secretarul de stat din Ministerul de Finante pe politica fiscala, Mariana Vizoli, a afirmat ca o parte dintre taxele care se doresc a fi eliminate sunt deja eliminate, astfel ca o parte dintre prevederi sunt redundante. De asemenea, aceasta a precizat ca impactul calculat de Guvern este de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB asa cum sustin initiatorii PSD.
Potrivit calculelor, acesta s-ar ridica la 1,6 miliarde lei, existand o crestere a cheltuielilor cu 545 milioane lei numai din cauza eliminarii taxei radio-tv.
***
"La sedinta Biroului permanent, cea mai importanta discutie a fost legata de initiativa legislativa promovata de PSD privind anularea a 102 taxe si impozite. Propunerea legislativa a fost deja, la sedinta pregatitoare, repartizata comisiilor de resort si am hotarat ca in cazul in care raportul va fi gata pana la inceperea plenului, sa spunem votului si plenului. Am supus aceasta propunere Biroului permanent, care a fost de acord, sa intre pe ordinea de zi chiar astazi, pentru ca este solicitare de procedura de urgenta", a declarat Tariceanu la finalul sedintei Bp de luni, potrivit Agerpres.
Referitor la faptul ca propunerea de lege este discutata cu prea mare rapiditate in Senat, Tariceanu a afirmat: "Chiar cei care au luat cuvantul, chiar toti din toate partidele au recunoscut ca este o procedura care s-a mai folosit si in alte ocazii, exact acelasi tip de procedura".
Senatorii din Comisia pentru buget se reunesc in sedinta incepand cu ora 15.00 pentru a analiza propunerea de lege si pentru a intocmi raportul.
Seful PSD a depus lunea trecuta, pe 10 octombrie, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Intre taxele care ar urma sa fie eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii, noteaza Agerpres.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
taxa de poluare - Sulfina Barbu
taxa pe stilp - Ponta (constructii speciale, parca)
taxa de solidaritate (din combustibil) - Ponta
taxele de liniste si intrare in Mamaia - Mazare
Iar taxa TVR a fost introdusa in timpul unui guvern PDSR.
Atentie la manipulari si la cine le face, mai ales aceasta cu neprezentarea la vot sau anularea votului!
Du-te da-le votul tau, daca chiar crezi in ceea ce vor sa faca. Care este alternativa? Sa dai votul unui partid care sigur ajunge in parlament, dar nu are nicio legatura cu principiile tale/ Crezi ca acel partid te va reprezenta in vreun fel?
cu mentiunea: oricare ar fi votantul p$d...
dar, poti tu să spui unde nu sunt hoţi ?
chiar dacă se acuză toţi reciproc, realitatea este că atât numeroşii hoţi, escroci, şnapani, speculanţi, ipocriţi, etc. etc. cât şi foarte puţin numeroşii oameni corecţi sunt cam împrăştiat împărţiţi pe la toţi...
nu există partid cinstit / necinstit (deşi există doctrine corecte / greşite) dar oamenii ce le populează se pot împărţi în corecţi / incorecţi...
In 2013 vechea taxa de inmatriculare fusese declarata ilegala de UE. Nu era deloc necesar sa fie inlocuita cu altceva. PSD spune acum ca banii nu s-au folosit la nimic. De ce au introdus-o, atunci? In anii 2014 si 2015, cat Ponta a fost prim-ministru si PSD a detinut guvernarea, nu au vazut ca nu se folosea la nimic? De ce nu au scos-o mai repede si ne-au lasat sa o platim 3 ani?
Acum cand ne dau banii inapoi, ca proiectul nu spune nimic de asta?
degeaba era, si este declarata ilegala de U.E. daca in Romania inca esti obligat sa o platesti.
p.s. psd a reboteza o taxa introdusa prima oara de liberalul rosu(1 ianuarie 2007).
pe atunci PNL - în opoziţie - s-a opus vehement (şi pe bună dreptate!); dar ajuns la guvernare în 2004-5 nu a miscat un deget pt. a o desfiinţa, iar acum chiar o susţine...
concluzia : nu doar PSD sunt oportunişti, toţi sunt, promit absolut orice iar apoi, odată văzuţi cu sacii în căruţă fac strict ce vor ei, pentru ei...
Problema e cand komandatul $uprem e condamnat definitiv pentru frauda iar taxele vor fi recuperate cu varf si indesat dupa alegeri.
Ori suntem pescari, ori nu mai suntem...
ne batem cu "cărămida'n pept" că suntem de dreapta dar strâmbăm din nas la reduceri de taxe ? nu statul minimal este conceptul fundamental al dreptei ???
In plus, prin rapiditatea si eficienta cu care a trecut aceasta lege prin Parlament, se demonstreaza politica anti-romaneasca a partidului unic PCR-FSN-PDSR-PSD(+USL+U$D+ALDE-UNPR). Parlamentarii puteau demult sa treaca legi care sa faca functionala aceasta tara, dar interesul lor era haosul si zapaceala, pentru a fura cat mai mult. Dragnea, Sova, Ponta, Tariceanu - la Beciul Domnesc inainte.... marsh!
Daca era initiativa liberala,toti postacii o laudau,asa toti o condamna,desi culmea toti o sa beneficieze de ea daca trace !
ps: mai multe bate.
uraaaa!!!!! aplauze prelungite, ca la cc al pcr.
marsh mah de aici!!!
se face intr-un timp record, nu in ani de zile.
si totusi mi se pare ca exista o tenta de negativ in articol si in comentarii, ca si cum s-ar adauga taxe, sau ca si cum s-ar taragana o lege ani de zile in parlament...
daca albul nu e buna, negrul nu e bun, ce e bun?
in ce va gasiti voi linistea?
E o idee de altfel geniala, la noapte ma gandesc sa iau si eu un buldozer bag o groapa de 4x4 in mijlocul intersectie si dupa aia de dimineata vin sa o astup. Devin eroul de cartier in 10 min cat imi ia sa o astup
Garda veche de 26 de ani simte ca pierde teren,
Din pacate cei mai multi pensionari si asistati sunt setati pe PSD
este prea putin importanta ptr psd? ptr alde?
ei vor VOTURI si sa nu mai fie justitie, atat!
si sa avem sloganul ca numai pesedeul a taiat 100 de taxe.
atunci la ce bun ? mai bine un deficit uriaş, ca să nu mai aibă de unde fura...
tehnocratii zic ca este 0.2%
psd zice ca este doar 0.07% pentru ca nu se colecteaza decat 40%.
asa ca inainte de a te plange ca nu se sustine o scadere de taxe de 0.2% (iau de bun ce zic tehnocratii, nu psd) bea o cana de apa, trage aer in piept si taci. ca sa nu inlaturi orice dubiu.
- timbrul de mediu pentru autovehicule (oricum ilegal),
- taxe la Registrul Comerţului,
- taxe consulare şi de cetăţenie,
- taxe pentru cazierul fiscal,
- taxele radio tv (si asa televiziunea nationala si-a batut joc de aceasta taxa),
- taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar,
- taxa pentru pierderea sau modificarea actelor,
- taxe extrajudiciare de timbru,
- taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv,
- taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public,
- tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
In timpul "crizei" din 2009, Guvernul Boc a anulat, comasat sau redus acelasi numar de 102 taxe şi tarife parafiscale!
Sa recunoastem ca PNL nu a venit cu nimic nou in materie de reduceri de taxe ,doar vorbaria lui Gorgiu nu este de ajuns.
Sa vezi ce-or sa mai ridica militarii la diguri cand nu recolteaza cartofi sau prasesc sfecla. de fapt cred ca astia vor sa faca iar Catania obligatorie....
Concluzia de baza e: voteaza pe altcineva decat PCR! Comunistii au condus prea mult!
dar care altcineva? puţinii curaţi nu vor să se bage în cloaca numită "politică" tocmai pt. că sunt curati si nu speră la foloase din asta... doar spiritul de sacrificiu nu este o motivaţie prea puternică în zilele noastre...
este exact istoria cu cei 15000 de specialişti ai cdr-ului, care chiar au existat şi i-au susţinut, dar DOAR până au câştigat, după care nu s-au mai implicat şi au plecat fiecare la treaba lui...
deci ori tvr o sa dispara... ori o sa se bazeze pe bani de la buget... deci o sa devina antena3 2
nu?
nu ar fi mai simplu si mai rapid să ne punem direct ştreangul de gâţ ???
Asta pentru că sunt alegeri în curând, și își pot face propagandă ieftină.
Asta e ca în bancul ăla:
Unul se duce la rabinul său și îi spune:
- Rabi, viața e grea, am soție și patru copii și o casă mică, o singură cameră avem.
Rabinul îi spune:
- Păi bagă și vaca în casă și vino peste o săptămână să vorbim iar.
Vine respectivul. rabinul îl intreabă cum e.
- E greu rabi, e greu de tot.
- Bine zise rabinul, bagă și caprele în casă și vino peste o săptămână să vorbim.
Peste o săptămână vine iar respectivul.
- Ei cum e? întrebă rabinul.
- E foarte foarte greu rabi, foarte greu este.
- Bine spuse rabinul, scoate vaca și caprele din casă și vino peste o săptămână să vorbim.
O săptămână mai târziu vine iar respectivul.
- Ei cum e? întrebă rabinul.
- E muuuult muuuult mai bine rabi acuma! spune respectivul.
- Păi vezi, îi spuse rabinul.
Tot așa și P$D-ul, tot ei au pus sute de taxe pe umerii românilor în aștia 26 de ani de la Revoluție, care mai de care mai aberantă, și acum ar trebui să le fim și recunoscători eventual că în sfârșit elimină o parte din ele!
O tactica de genul acesta aplica si cateva magazine din cartierul in care locuiesc: la fiecare sfarsit de noiembrie scumpesc produse pentru cateva zile, apoi le aduc inapoi la preturile initiale, punand afise in vitrine "Reduceri majore cu ocazia Craciunului".
Sefii PSD si patronii magazinelor respective au cu siguranta un lucru in comun: ne considera pe toti niste prosti !
nici cel mai elemnetar respect pt inteligenta electoratului, pt procedura parlamentara si pentru democratie in sine.
Va dati seama ce-ar fi ? Ce disperare pe PSD sa gaseasca ceva de taiat, ceva de promis, ceva de votat !
PS. Asa in 4 ani au timpul sa le mai puna pe unele la loc ca sa le poata taia apoi in campanie !
deşi, după ortografia cu care defilezi, pari de sub 80...
Camera la care se introduce un proiect de lege, se numește CAMERĂ de REFLECȚIE iar cea care decide este CAMERĂ DECIZIONALĂ.
În acest caz, Senatul a fost cameră de REFLECTARE(op
tică).
Sper ca CCR să se autosesizeze la încălcarea L. 41/94 adusă la zi.
Cînd vrei să elimini o taxă publică trebuie să prevezi alternative.
În așa fel PSD-ul o să piardă din electorat.
E bine de avut si o televiziune libera din punct de vedere financiar, care sa nu ne prezinte doar punctul de vedere al corporatiilor de exemplu, sau sa nu aiba doar un patriotism comercial, care se stinge la prima stire soc din orice alt domeniu, care ar atrage mai multa marfa in fata televizorului pentru urmatoarea pauza de reclame.
O televiziune sustinuta de cetateni fara pauze de reclame, asa ar trebui sa arate o televiziune libera in interesul cetateanului 100%, pentru ca cetateanul ar fi patronul ei.