Autorii de violente vor avea parte de pedepse mai mari, parlamentarii depunand doua proiecte de lege in Parlament, unul care prevede majorarea pedepselor, iar altul eliminarea posibilitatii ca agresorul sa se impace cu victima, ceea ce duce in prezent la inlaturarea raspunderii penale, informeaza Mediafax.

Un grup de 34 de deputati si senatori liberali, printre care liderul PNL Alina Gorghiu, au depus in Senat o propunere legislativa care prevede majorarea pedepselor pentru cei care comit acte de violenta in familie.

"Solutia legislativa pe care o propunem, de modificare a articolului 199 din Codul Penal, vizeaza sporirea protectiei penale acordate vietii familiale prin majorarea cu jumatate a cuantumului pedepselor aplicate pentru savarsirea de fapte cu violenta in familie. In concret, se vor majora cu jumatate minimul si maximul special pentru savarsirea infractiunilor de lovire, vatamare corporala, lovituri cauzatoare de moarte sau omor", explica initiatorii.

Pe de alta parte, deputatul Remus Cernea a depus, tot la Senat, o propunere legislativa pentru modificarea aceluiasi articol din Codul Penal, el solicitand eliminarea prevederii potrivit careia o impacare duce la inlaturarea raspunderii penale. "Prezenta propunere legislativa isi propune sa elimine din Codul Penal aceasta posibilitate care permite ca agresorii sa fie exonerati de raspundere penala in cazuri de violenta in familie", mentioneaza Remus Cernea.

Cernea sustine ca ordinul de restrictie ajuta victimele violentei domestice, dar nu le poate salva in orice circumstanta. "Daca agresorul sufera de anumite tulburari de gandire generate de o obsesie ori de consumul alcool, droguri sau alte substante interzise sau pur si simplu are o gandire extremista si nu accepta sa i se interzica sa stea departe de partenera lui sau de partenerul ei, considerata chiar un fel de "proprietate privata", acesta poate recurge la un gest necugetat si in ciuda ordinului de restrictie emis impotriva lui", sustine Cernea in expunerea de motive care insoteslte proiectul de lege.