Trei deputati UDMR - Marton Arpad, Kerekes Karoly si Mate Andras - au depus la Camera Deputatilor un proiect de lege de modificare a Legii de functionare si organizare a Curtii Constitutionale prin care sa fie prevazuta obligativitatea ca judecatorii CCR sa se pronunte asupra unei sesizari de neconstitutionalitate in termen de 30 de zile de la depunerea ei, transmite News.ro.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Initiatorii mentioneaza faptul ca prevederi similare exista si in legislatia altor state. "Nesolutionarea in timp a sesizarilor privind neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgare poate afecta grav drepturile omului, printre care si drepturile fundamentale constitutionale ale cetatenilor, viata politica, economica si sociala a tarii sau chiar si relatiile internationale", argumenteaza cei trei deputati in expunerea de motive.

Pentru aceasta lege, forul decizional este Senatul.

In momentul de fata, legea nu impune judecatorilor CCR un termen limita la care sa se pronunte de la data depunerii sesizarii de neconstitutionalitate. Legea 47/1992 fixeaza, "e regula", un termen de 90 de zile Curtii pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori, precum si, din oficiu, asupra initiativelor de revizuire a Constitutiei; asupra constitutionalitatii tratatelor sau altor acorduri internationale, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori; asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori; asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial si asupra contestatiilor care au ca obiect constitutionalitatea unui partid politic.

De asemenea, Curtea Constitutionala are, tot "de regula", un termen de 30 de zile pentru pronuntare, nu de la depunerea sesizarii, ci de la dezbaterea ei in sedinta de plen a Curtii. Singurul termen obligatoriu este ca redactarea deciziilor sa se faca in 30 de zile de la pronuntarea lor.