Deputatul Elena Udrea a declarat, vineri, ca parlamentarii "sa faca cum vor ei" in ceea ce priveste votul asupra cererii DNA de incuviintare a urmaririi penale a acesteia, care urmeaza sa fie dat marti, precizand ca toate campaniile electorale de la toate partidele au fost finantate la fel, relateaza News.ro.

Elena Udrea (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Referitor la colegii mei din Parlament, sa faca cum vor ei, dar este maxim de penibil. Este unul de acolo care indrazneste privindu-se in oglinda si privindu-si propria constiinta sa spuna ca acuzatiile acelea nu ii pot fi aduse si lui in orice moment? Ar trebui sa se ia o decizie. Ori consideram ca tot ce s-a intamplat pana acum cu finantarea campaniilor electorale si a partidelor s-a intamplat la toata lumea la fel, iar cei care au avut de beneficiat au fost pe de-o parte politicienii, pe de alta parte societatea. Adica de la cei care au primit, aici nu este cazul ca nu s-au cumparat geci, dar in campanie, de la cei care au primit geci, galeti, faina, ulei pixuri (...) la presa, societatea civila, la cei care au fost numiti ca urmare a castigarii alegerilor de un partid sau de altul. Ori consideram ca toata lumea are o vina (...) si nu mai invinovatim pe nimeni, ori consideram ca toata lumea trebuie sa raspunda si ma astept chiar sa raspunda toata lumea", a spus Elena Udrea, la Palatul Parlamentului, unde a venit pentru a-si studia dosarul in care DNA cere inceperea urmarii penale pe numele sau.

Ea a declarat ca ar vrea sa ii vada "pe toti liderii politici ca raspund pentru finantarea campaniilor electorale".

"Eu ii intreb pe acesti colegi parlamentari: domnule, mai terminam cu ipocrizia sta? Dar este cineva care a finantat altfel vreo campanie electorala, dar este vreunul dintre sutele de parlamentari care a ajuns altfel in Parlament decat cu campanii finantate in felul acesta? Dar zecile de milioane de euro cheltuite in campaniile lui Geoana, Ponta, Iohannis, despre alea vrem sa aflam cine le-a platit, cum s-au finantat? Mi se pare maxim de ipocrizie politica sa intrebi din toate zecile de milioane care s-au cheltuit in campaniile din 2009, toti candidatii, 2014, tu sa o intrebi pe Elena Udrea si sa o mai si invinovatesti de plata unor facturi, inca o data, catre presa si catre firme de publicitate stradala. Suma de 900.000 este pentru referendumul privind 300 de parlamentari. Pai, oameni buni, daca democratia costa, in Romania cineva trebuie sa o finanteze (...) Politicienii nu tiparesc banii noaptea", a mai spus Udrea.

  • Elena Udrea: Nastasia a fost propus de Roberta Anastase in Ministerul Turismului

Elena Udrea a mai declarat, vineri, ca Gheorghe Nastasia a fost propus de organizatia PDL Prahova pentru functia de secretar general in Ministerul Turismului, precizand ca, in campania electorala din 2009, presedintele Traian Basescu ar fi primit "note" cu privire la "relatiile de afaceri dintre oameni din conducerea ministerului si diverse firme", in contextul in care DNA cere aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009.

"Daca ne gandim la domnul George Nastasia, as face o singura remarca si as pune o singura remarca retorica. Stim cu totii ca organizatiile, (...) in functie de rezultatul alegerilor, isi propun oameni in functii in guvern. Domnul George Nastasia nu a fost omul Elenei Udrea, nu eu l-am propus secretar general in minister. A fost omul organizatiei de Prahova, propus de Roberta Anastase. Daca e sa ne gandim ce campanie o fi sprijinit, unde a dus bani, daca a dus domnul Nastasia, eu as zice sa nu ii caute la mine, ca nu eu l-am tinut pe domnul Nastasia in functie", a mai spus Udrea, potrivit News.ro.

Ea a precizat ca presedintele de atunci, Traian Basescu, ar fi primit "note" cu privire la "relatiile de afaceri dintre oameni din conducerea ministerului si diverse firme".

"Sunt note, au fost note si mai sunt, ca nu cred ca au disparut, prin care am fost informata ca ministru in mod direct, dar a fost informat si presedintele Romaniei si, conform practicii pe care o avea de a chema ministri si de a le pune in vedere ca se intampla lucruri in institutiile pe care le conduc, in care se povestea de relatiile de afaceri din conducerea ministerului, inclusiv domnul Nastasia, si diverse firme. Acolo unde erau indicii care mi se pareau solide, i-am chemat pe oamenii respectivi si i-am dat afara diin minister. Poate ca atunci, in vremea aceea, cei care se ocupau de strangerea de informatii sa spuna clar ca oamenii acestia aveau ei intre ei o relatie cu angajatii ministerului, cu oameni de afaceri, iar acum cand ii prinde sa spuna: nu faceam noi, faceam pentru ministru. Cand vreodata ministrul sta de vorba cu voi? Niciodata", a adaugat Udrea.

Elena Udrea a amintit ca dosarul in care DNA cere incuviintarea urmaririi penale vizeaza finantarea campaniei electorale din 2009.

"Este un dosar despre campania electorala din anul 2009, campanie prezidentiala si campania pentru referendumul cu 300 de parlamentari. Campania asta nu a fost condusa de Elena Udrea. Toata lumea se lauda cat de buni organizatori de campanie sunt ei si cum au scos ei presedinti. Uitati, cand este sa se cerceteze modul in care s-a finantat campania, o gasim doar pe Elena Udrea pe care sa o intrebam. Nu m-am ocupat de finantarea campaniei. Acuzatiile care mi se aduc mie sunt despre faptul ca doua societati comerciale au facut sponsorizari platind facturi catre niste firme de publicitate si catre niste trusturi de presa si agentii de stiri. Sumele in totalitate sunt undeva in jur de 300.000 de euro. Pai, o campanie costa, au spus chiar cei care le-au facut, cateva milioane, zeci de milioane de euro. Pe bune, chiar vrea cineva sa cerceteze cum s-a finantat campania? Nu cred ca pe Elena Udrea trebuie sa o intrebe. Nu exista nicio campanie care sa se fi finantat altfel decat cu sponsorizari", a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea sustine ca sumele "cheltuite la negru" intr-o campanie electorala sunt cel putin duble fata de cele declarate de partide, precizand ca nu exista nicio campanie care sa se fi finantat altfel decat cu sponsorizari.

"La parlamentarele de data trecuta, ca aveai voie sa cheltui cam 50.000 de euro si de regula se cheltuia dublu. Minim dublu. Asta era campania pentru parlamentare cu Parlament unicameral, dar la prezidentiale sumele sunt mult mai mari si ati vazut declaratiile celor care au facut astfel de campanii. Cred ca sumele cheltuite la negru sunt cel putin duble", a mai spus Udrea.

"Schimbam legea, o facem oricum mai proasta, cum s-a intamplat acum, iar din urma de 27 de ani singura care este intrebata despre plata unor facturi in campania electorala este Elena Udrea. Nu este despre bani luati acasa, despre bani cash. Este vorba despre niste bani platiti din profitul lor de niste firme. Intr-adevar, solicitarea de plata a fost facuta de catre doi lideri politici. Deci, intrebati fiind patronii firmelor de ce au facut plata respectiva au spus ca le-a fost ceruta aceasta sponsorizare de catre doi lideri politici, dar nu de catre Elena Udrea", a adaugat Elena Udrea.

  • Elena Udrea: Preferinta lui Kovesi pentru mine e veche; trebuie sa ai grija cand dai functii femeilor, se urasc si pentru pantofi

Deputatul Elena Udrea a mai declarat, vineri, ca a devenit "preferata" sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce Traian Basescu si-a incheiat mandatul, precizand ca reactia presedintelui Klaus Iohannis asupra suspiciunilor de plagiat privind lucrarea de doctorat a lui Kovesi "a fost una corecta", transmite News.ro.

"Preferinta (sefei DNA - n.r.) pentru mine e veche. Dansa a putut sa si-o manifeste doar dupa ce Traian Basescu si-a terminat al doilea mandat. Preferinta este veche, eu cunosc povestile", a spus Elena Udrea, la Palatul Parlamentului.

Intrebata daca a avut vreo disputa ori vreo cearta in trecut cu Laura Codruta Kovesi, Udrea a raspuns: "Niciodata".

"Eu, cand am ceva de spus spun, spun si public. Nu ma cert cu nimeni. Probabil ca atunci cand sunt mai multe femei intr-un singur loc niciodata nu iese bine, mai ales cand e vorba de care are mai multa vizibilitate, mai multa trecere. Eu voiam sa va pun o intrebare: Credeti ca daca Adriana Saftoiu ar putea sa ma aresteze, m-ar aresta? Eu zic ca da. Doamna Macovei credeti ca daca ar putea sa ma aresteze, m-ar aresta? Pe loc. Deci, asta este. De asta spun ca totusi ar trebui cu mare grija cand e sa dai functii de putere femeilor, trebuie cu mare grija lucrat, pentru ca femeile se urasc pentru o pereche de pantofi mai mult decat pentru ... nu stiu... o functie pe care ar putea sa o ocupe", a mai spus Udrea.

In opinia ei, reactia presedintelui Klaus Iohannis in ceea ce priveste posibililul plagiat al Laurei Codruta Kovesi "a fost una corecta".

"Dansul a reactionat institutional. Eu inteleg ca nu poate reactiona altfel. Deocamdata, nu exista o decizie care sa spuna ca doamna Kovesi a plagiat sau nu a plagiat, alta decat cea care acum e contestata si e denuntata ca fiind una contrafacuta, ilegala. A reactionat ca un presedinte, nu poate spune altceva, nu poate intra in alte speculatii, dar a zis un lucru clar: cine a plagiat pleaca. Ca e vorba de oameni politici, profesori universitari, doar nu era sa zica ca e vorba de sefi de la DNA, evident. Oricine se demonstreaza ca a plagiat pleaca din functie. Mie mi se pare ca a avut o pozitie corecta din acest punct de vedere. Nu cred ca putea sa faca mai mult in acest moment, dar e foarte important, ca toata lumea specula. E important ce spune presedintele tarii, chiar daca dansul nu e foarte implicat si vorbaret, totusi atunci cand spune ceva e foarte important", a mai spus Udrea.

*******

DNA cere aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, in dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009, in care ar fi suspectata si de doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale in cauza in care deja este cercetata pentru cinci fapte de spalare de bani.

In acelasi dosar, in luna septembrie, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de mai multe persoane, printre care Elena Udrea, pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani, Gheorghe Nastasia, la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului, si Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, pentru luare de mita.

In urma probelor administrate ulterior inceperii urmaririi penale, procurorii au obtinut probe noi cu privire la savarsirea de catre Elena Udrea a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale, a precizat DNA.

"Pe baza probelor respective a rezultat ca Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Tarhon Victor, presedintele Consiliului judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela", sustin procurorii.

Anchetatorii sustin ca Elena Udrea ar fi coordonat persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

In perioada in care ar fi savarsit infractiunea de instigare la luare de mita, Elena Udrea era ministru al Turismului, il avea in directa subordine pe Gheorghe Nastasia si coopera cu Victor Tarhon, astfel ca petnru efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru aceste fapte este necesara incuviintarea Camerei Deputatilor, a precizat DNA.