Liderul PSD Iasi Mihai Chirica a declarat, comentand prezenta pe listele PSD in judet la alegerile parlamentare a unor membri cu probleme penale, ca se astepta sa vada coada la inscrierea unor personalitati care sa zguduie lumea, dar ca acesta este nivelul politic in Romania, News.ro.

Intrebat cum se explica includerea pe listele PSD Iasi pentru alegerile parlamentare a unor membri de partid condamnati sau trimisi in judecata, Mihai Chirica a raspuns ca se astepta sa fie coada la inscrieri ale unor personalitati "care sa zguduie Romania, Europa, lumea".

"Acesta este nivelul politic al Romaniei de astazi. Ma asteptam sa fie coada la inscrieri pe listele de candidati, de la personalitati care sa zguduie Romania, Europa si lumea, ma asteptam sa vad persoane care nu tintesc o cariera politica, ci oameni care vor sa faca ceva pentru aceasta tara", a spus liderul filialei judetene a PSD Iasi, Mihai Chirica. El a adaugat ca "asta e armata pe care o putem strange, asta e armata cu care defilam".

Potrivit liderilor PSD Iasi, listele de candidati au fost trimise in ordine alfabetica catre conducerea centrala a partidului si ca este posibil ca membrii cu probleme penale sa nu ocupe locuri eligibile. Un senator condamnat de doua ori la inchisoare cu suspendare, un altul trimis in judecata si un fost prefect care si-a dat demisia dupa ce a comis un accident, fiind prins baut la volan, figureaza printre propunerile PSD Iasi pentru a ocupa un loc pe listele pentru Parlament.

Conducerea PSD Iasi s-a intrunit marti seara, stabilind lista candidatilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Au fost aprobate numele celor 17 candidati, ordinea pe liste urmand a fi decisa dupa o intalnire in perioada urmatoare a sefilor PSD Iasi cu conducerea centrala a partidului. Printre cei nominalizati de PSD Iasi sa ocupe un loc pe liste se numara senatorul Sorin Lazar, condamnat in doua randuri, pentru conflict de interese, dupa ce si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar, respectiv pentru abuz in serviciu in perioada cand era primarul localitatii iesene Strunga.

Cele doua condamnari la inchisoare sunt cu suspendare. Tot pe listele PSD Iasi va figura si senatorul Florin Constantinescu, trimis in judecata de catre DNA, in iunie 2015, pentru abuz in serviciu. Constantinescu, fost consilier local, este acuzat, alaturi de alte 31 de persoane, ca printr-o hotarare de consiliu local emisa in anul 2007 ar fi favorizat firma la care era actionar actualul primar PSD de Pascani, Dumitru Pantazi.

Si fostul prefect de Iasi Romeo Olteanu va figura pe listele PSD pentru alegerile parlamentare. Olteanu si-a dat demisia din fruntea Prefecturii iesene in august 2014, dupa ce a comis un accident in timp ce se deplasa catre stadion la meci, politistii rutieri constatand ca fostul prefect consumase bauturi alcoolice. Printre candidatii propusi de PSD Iasi se mai numara sefa Inspectoratului Scolar, Camelia Gavrila, fosta membra PNL, deputatii Tudor Ciuhodaru si Sorin Iacoban, precum si decanul Facultatii de Medicina Dentara, Norina Forna.

De asemenea, printre propuneri, mai figureaza consilierii judeteni Mihaela Ivancia, Cristian Stanciu, Ionut Campeanu, Vasile Catea, Bogdan Cojocaru si Silviu Macovei, precum si consilierul local, Florin Boca, care detine afaceri imobiliare. PSD Iasi are ca obiectiv obtinerea a minim sapte parlamentari, doi senatori si cinci deputati.