Liderul PNL Alina Gorghiu a declarat, marti dimineata, pentru News.ro, ca nu va participa la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor a motiunii simple la adresa ministrului Justitiei si considera ca toti parlamentarii PNL ar trebui sa boicoteze aceste dezbateri, precizand ca liberalii nu doresc sa gireze un demers de precampanie al majoritatii parlamentare, iar problema penitenciarelor trebuie abordata cu dezbateri constructive, nu cu circ in Parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In opinia mea, decizia cea mai buna a Partidul National Liberal ar fi sa nu participe, astazi, la dezbaterea motiunii simple impotriva ministrului Justitiei. Problema penitenciarelor trebuie abordata cu dezbateri constructive, cu solutii, nu cu circ in Parlament. Nu ne dorim sa giram un demers de precampanie al majoritatii parlamentare, care nu isi propune sa rezolve o problema, ci doar sa prilejuiasca discursuri populiste din partea liderilor majoritatii", a afirmat presedintele PNL.

Potrivit Alinei Gorghiu, "ministrul Raluca Pruna trebuie sa-si explice pe larg afirmatiile si sa ofere opiniei publice raspunsuri legate de situatia penitenciarelor": "Am vazut o serie de precizari, in care arata ca de-a lungul mandatului a fost preocupata ca Romania sa evite pronuntarea unor hotarari CEDO privind situatia din penitenciare si de prezentarea unor bugete realiste pentru investitiile in infrastructura sistemului. Asteptam lamuriri mai ample si nu ne indoim ca vor fi prezentate. In acelasi timp, doamna ministru Pruna ar trebui sa vorbeasca mai mult despre mostenirea pe care a preluat-o de la guvernul PSD in ceea ce priveste justitia si, mai ales, finantarea infrastructurii din sistemul judiciar. Problemele din sectorul acesta nu au aparut nicidecum in mandatul doamnei Pruna."

Presedintele PNL apreciaza ca" fosta guvernare a avut o singura agenda, pentru a remedia situatia grava a conditiilor din penitenciare, si anume amnistia si gratierea": "Cand au vazut ca nu se poate, au lasat balta subiectul, pentru ca nu i-a interesat cu adevarat ca penitenciarele sa ofere conditii decente, nu si-au dorit sa gandeasca propuneri pe termen lung. Zero solutii de la PSD pentru dezvoltarea sistemului de probatiune, zero initiative pentru amenajarea unor spatii noi pentru detentie. Adica populism la cote maxime. Nu avem cum sa purtam o dezbatere pe tema justitiei cu o majoritate care in mod constant voteaza impotriva justitiei."

Motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, depusa de PSD, va fi dezbatuta si votata marti in plenul Camerei Deputatilor, a decis luni Biroul Permanent al Camerei, prima motiune ce o viza pe Pruna fiind initiata de ALDE si respinsa in luna aprilie a acestui an.

Motiunea simpla "Si minciuna poata sa ucida" prin care se cere demiterea Raluca Pruna va fi dezbatuta incepand cu ora 14:30.