Odata cu apropierea alegerilor parlamentare din Romania, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei si Ambasada Tarilor de Jos, impreuna cu Centrul FILIA, Centrul de Resurse pentru Participare Publica si Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (CeRe), au organizat o dezbatere despre cresterea reprezentarii femeilor in alegerile parlamentare din 2016, potrivit unui comunica de presa. La dezbatere au participat reprezentanti ai PSD, PNL, ALDE, USR si UDRM, iar acestia au prezentat masuri concrete pentru asigurarea unei reprezentativitati echilibrate a femeilor si barbatilor in Parlament.

Dezbatere despre reprezentarea femeilor in ParlamentFoto: Centrul FILIA

Cele cinci partide si-au prezentat masurile concrete adoptate pentru asigurarea unui context favorabil implicarii femeilor pe scena politica. Datele statistice ale Uniunii Inter-parlamentare pozitioneaza Romania pe locul 133 in lume, cu o reprezentare a femeilor de 13.7% in Camera Deputatilor si 7.7% in Senat.

Masurile prezentate de partidele politice:

  • UDMR- 4 sau 5 femei vor fi pe locuri eligibile din 28 de de candidati pe locuri eligibile

  • PSD- In fiecare judet va exista cel putin o femeie pe locuri eligibile pe listele de candidati.

  • PNL Cel putin 30% femei pe locuri eligibile pe listele de candidati

  • ALDE Sustin introducerea in legislatie a cotelor de reprezentare a femeilor si barbatilor de cel putin 30% pe listele de candidati. Inca nu s-au finalizat listele, dar doresc cat mai multe femei pe listele de candidati.

  • USR Sunt deschisi la participarea cat mai multor femei pe listele de candidati.