Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, afirma, intr-un interviu pentru News.ro, ca la alegerile parlamentare din una decembrie se va folosi tus de aceeasi calitate la toate sectiile de votare, pentru a nu mai fi problemele de la scrutinul din iunie, unde au existat pangeri ca acesta a trecut prin hartie, precizand ca achizitionarea tusului de catre prefecturi se va face dupa caracteristicile tehnice date de MAI.

Dragos TudoracheFoto: Captura Youtube.com

"Am verificat personal hartia, tocmai pentru ca stiam de aceste plangeri. Am cerut sa mi se aduca mostra din hartia care a fost livrata la prefecturi, m-am jucat singur cu stampila sa vad daca trece prin hartie. Nu trece. Ceea ce s-a intamplat - si am luat masuri si pe aceasta linie - era calitatea tusului", a declarat ministrul Dragos Tudorache.

El a precizat ca, din cauza faptului ca, in vara, unele prefecturi au achizitionat tus de o calitate slaba, acesta a trecut prin hartie, dar pentru alegerile parlamentare, o conditie esentiala la achizitionarea acestuia va fi testarea lui pe mostra de hartie pe care vor fi tiparite buletinele de vot.

"Pentru ca achizitiile in ceea ce priveste tusul s-au facut descentralizat de fiecare prefectura in parte si au fost judete in care tusul nu a fost de buna calitate si trecea prin orice hartie, si asta nu tinea de calitatea hartiei, ci pur si simplu de calitatea tusului, motiv pentru care am dat cateva caracteristici tehnice de aici, de la noi, tocmai pentru a ne asigura ca toate prefecturile cumpara tus de aceeasi calitate si, ca o conditie esentiala a achizitiei, ca testeaza practic acest tus pe mostra de hartie de bulletin, pentru a fi siguri ca nu mai patrunde prin hartie", a explicat Dragos Tudorache.

In ceea ce priveste transparenta in pregatirea progesului electoral, Dragos Tudorache spune ca, pana in prezent, niciun partid nu a fost interesat sa-si desemneze cate un consilier pentru infiintarea unei structuri de comunicare permanenta cu reprezentantii partidelor, de sesizare a unor chestiuni punctuale. Ministrul a precizat ca o astfel de structura va fi realizata doar daca toate partidele participa, ca sa nu fie acces privilegiat pentru unele partide.

"A existat aceasta deschidere, cu toata buna credinta din partea premierului in acel moment. Nu am avut niciun raspuns din partea tuturor partidelor. O astfel de structura avea o logica si domnul premier si eu eram deschisi la aceasta formula de transparentizare, de comunicare permanenta cu reprezentantii partidelor politice. Noi am gandit-o ca pe un model prin care sa eliminam orice suspiciune, sa venim in intampinarea lor daca au chestiuni punctuale pe care vor sa le sesizeze, dar ea are logica doar daca toate partidele participa in ea, pentru a ne asigura ca exista echidistanta si ca nu exista unii care au acces privilegiat la astfel de discutii si consultari, iar altii nu. Nu a existat acesta deschidere si nu s-a realizat aceasta structura", a aratat ministrul Afacerilor Interne.

El a anuntat ca ramane deschis popunerii premierului si chiar isi doreste infiintarea unei asemenea structuri: "Eu raman in continuare deschis. Daca partidele politice doresc acest lucru - eu imi doresc si cred ca ar fi in beneficiu si pentru ele, pentru cei care se inscriu in cursa electorala, sa existe o forma de comunicare directa si constanta - eu raman deschis."