Deputatul de Ialomita Aurelian Ionescu, exclus din ALDE dupa ce a cerut demisia lui Calin Popescu-Tariceanu si organizarea unui congres al ALDE, afirma intr-un comunicat de presa ca presedintele Senatului are "accese de mitomanie" tot mai dese si afirma ca initiativa legislativa de infiintare a Autoritatii Nationale de Interceptari este "un demers extrem de periculos".

Aurelian IonescuFoto: cdep.ro

"Domnul Tariceanu a afirmat ca nu are la cunostinta ca in partid sa existe persoane cu probleme penale care sa fie pe listele pentru Parlament si ca <>. Se pare ca presedintele Senatului are tot mai des accese de mitomanie, avand in vedere faptul ca a sustinut toate inscrierile in ALDE ale politicienilor certati cu legea. Acestia sunt toti asemeni lui Calin Popescu Tariceanu, adica anchetati sau trimisi in judecata pentru fapte penale, doi dintre acestia fiind chiar condamnati: senatorii Dian Popescu - inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, respectiv Christian Gigi Chiru - inchisoare cu suspendare pentru mita electorala in alegerile locale din anul 2012. Cei doi parlamentari nominalizati mai sus vor fi cel mai probabil cap de lista ALDE pentru un nou mandat in Legislativul national" afirma Ionescu.

"Neadevarurile spuse de seful Senatului au inclus si afirmatia conform careia ALDE are definite criterii de integritate si eligibilitate. Reglementarile interne ale ALDE nu cuprind astfel de prevederi, in afara mentiunii ca membrii partidului pot fi suspendati daca sunt trimisi in judecata. E limpede ca acest asa-zis criteriu n-a fost, nu este si nici nu se doreste a fi aplicat vreodata in cadrul Aliantei Liberalilor si Democratilor, in conditiile in care acest demers ar echivala nu numai cu tragerea pe linie moarta a majoritatii liderilor ALDE sustinuti si promovati de conducerea centrala, ci chiar cu suspendarea presedintelui Partidului. In ceea ce priveste eligibilitatea, singura cerinta pe care candidatii cu probleme penale, potenti financiar si dispusi sa-si cumpere imunitatea parlamentara trebuie sa o indeplineasca pentru a fi pusi pe listele electorale este plata contributiei in valoare de 63.000 lei in conturile partidului", continua el.

El comenteaza si intentia lui Tariceanu de a infiinta o Autoritate de Interceptari.

Ionescu a fost exclus din partid saptamana aceasta, dupa ce a cerut convocarea Congresului Extraordinar al partidului, adoptarea unor criterii de integritate a membrilor si candidatilor si, totodata, demisia din fruntea partidului.

"Domnul Tariceanu nu a sesizat nevoia de legiferare in domeniul justitiei si disfunctiile din sistemul judiciar decat in momentul in care chiar domnia sa este implicat in dosare penale. Din postura de persoana trimisa in judecata pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului si martor intr-un dosar greu de coruptie, Calin Popescu Tariceanu uzeaza de functia de al doilea om in stat pentru a obtine informatii care il vizeaza in mod direct. Practic, dupa ce el insusi <> in anchetele penale, presedintele Senatului si-a adus aminte de cetateni si a simtit nevoia sa ii protejeze de presupuse abuzuri ale organelor de cercetare, trimitand, in mod eronat, o interpelare premierului Ciolos, in care intreaba cate persoane au telefoanele ascultate si cat costa aceste interceptari" sustine deputatul de Ialomita.

"Aceasta ultima initiativa a presedintelui Senatului este un demers extrem de periculos pentru caracterul nepartinitor al actului de justitie si mecanismul de functionare institutionala din Romania. Propunerea enuntata de Calin Popescu Tariceanu reprezinta un gest care il descalifica din punct de vedere politic si un mesaj ce poate aduce atingere puterii judecatoresti, in conditiile in care este promovat in calitate de lider al ALDE si de la inaltimea functiei de parlamentar si presedinte al Senatului", incheie el.