Premierul Dacian Ciolos s-a intalnit, vineri, cu Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate si vicepresedinte al Comisiei Europene, aflata la prima sa vizita in Romania in aceasta calitate. "Intentionam sa contribuim la strategiile regionale si tematice. Daca vorbim, de exemplu, despre regiunea Marii Negre, evenimentele si tendintele din jurul acestei regiuni vorbesc in mod clar despre necesitatea de a acorda o atentie deosebita zonei, in sensul crearii unui context regional mai putin vulnerabil la provocarile de securitate si mai deschis oportunitatilor economice si dezvoltarii comunitatilor locale" a subliniat primul ministru.

Federica Mogherini si Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

In cadrul intalnirii s-a discutat despre implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene si despre modalitatile concrete prin care Romania ar putea contribui, arata Guvernul, intr-un comunicat.

Pe agenda discutiilor au fost si subiecte de interes comun pentru Romania si Uniunea Europeana, precum reflectia curenta privind viitorul Uniunii Europene si modul in care elemente concrete si rezultate tangibile in baza Strategiei Globale pot contribui la crearea unei abordari pozitive, de exemplu printr-o orientare a instrumentelor si o distributie geografica echitabile in implementarea reflectiei actuale privind intarirea cooperarii la nivelul UE in domeniile apararii si securitatii.

De asemenea, a fost discutata Politica Europeana de Vecinatate, cu accent asupra situatiei din Republica Moldova. Alte subiecte abordate au inclus complementaritatea UE-NATO, avand in vedere importanta implicarii NATO in regiunea noastra, precum si parteneriatul strategic cu SUA.