Stabilirea candidaturilor intarzie la PMP, pe fondul implicarii tot mai slabe a fostului presedinte, Traian Basescu, in activitatea partidului, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse din partid. Potrivit acestora, Basescu sta tot mai putin la sediul partidului iar unele evenimente care trebuiau sa aiba loc in tara au fost anulate. Potrivit surselor HotNews.ro, pe listele se vor regasi nume ca Robert Turcescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu si Cristi Diaconescu insa Traian Basescu nu s-ar fi hotarat inca daca va candida sau nu pe listele partidului pe care il conduce.

Traian Basescu la RTV (arhiva)Foto: romaniatv.net
  • UPDATE 16.13: Presedintele executiv al Miscarii Populare, Eugen Tomac, a declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu este la fel de implicat in activitatea partidului. Intrebat daca va candida, Tomac a raspuns: "Asta-i o decizie pe care n-am luat-o inca, o vom discuta la prima sedinta pe care o vom avea cand se va incheia procesul de evaluare. Tomac a precizat ca prioritatea partidului este acum strangerea semnaturilor in toate judetele. "In cele mai multe din judetele tarii, candidatii sunt stabiliti, nu am incheiat evaluarea in cateva judete in care am avut rezultate foarte slabe si am considerat ca nu e cazul sa ne grabim cu incheierea listelor", a mai spus Tomac, care s-a declarat increzator in sansele partidului.

Potrivit surselor HotNews.ro, potentialii candidati din tara ar fi nemultumiti ca nu pot demara actiuni de campanie in luna care precede perioada oficiala de campanie electorala, cand intervin regulile stricte de afisaj. Pe de alta parte, sursele HotNews.ro au explicat ca listele vor fi definitivate probabil saptamana viitoare, dupa strangerea celor 200 de mii de semnaturi necesare depunerii candidaturilor.

"Traian Basescu vine mai rar pe la partid, sta putin si pleaca", a declarat o sursa din partid. Pe de alta parte, sursele HotNews.ro sustin ca Traian Basescu se intalneste tot mai des cu Sebastian Ghita. Contactat de HotNews.ro, Ghita a negat ca se intalneste frecvent cu fostul presedinte, precizand ca ultima data "l-a intalnit intamplator" in urma cu o luna.

Demobilizarea din partid se explica si prin sansele tot mai mici de a trece pragul electoral. Potrivit unui sondaj realizat de Agenţia de Rating Politic la comanda PNL, PMP are 4%, insa Eugen Tomac a declarat, joi, la Deva, ca partidul sau are un scor electoral de 9% în sondajele proprii si că recentele cifre apărute în spaţiul public au rolul de a "manipula" alegătorii.

Scaderea partidului in sondaje si neimplicarea lui Traian Basescu in partid au loc in contextul in care familia liderului PMP se confrunta cu mai multe probleme in justitie si lanseaza o serie de atacuri impotriva procurorilor anticoruptie si sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Atacurile s-au amplificat dupa ce fiica cea mare a fostului presedinte, Ioana Basescu, a fost acuzata de procurorii anticoruptie de instigare la abuz in sericiu si spalare de bani, fiind urmarita penal sub control judiciar.

Pe de alta parte, deputatul Elena Udrea a anuntat, miercuri, ca va candida ca independent la alegerile parlamentare din acest an. "Am luat decizia de a candida ca independent. O să strâng semnături în stradă şi o să-mi fac o campanie ieftină pe Facebook. Nu m-am consultat cu fostul preşedinte. De aici drumurile noastre se despart", a spus Elena Udrea, după ce s-a încheiat şedinţa de judecată de la instanţa supremă în dosarul „Gala Bute”. Potrivit surselor HotNews.ro, relatiile dintre Elena Udrea si Traian Basescu s-au racit in mod real mai ales in ultimele 3 luni si n-ar fi vorba de o strategie de delimitare de PMP pentru a nu-i afecta si mai mult sansele electorale.