Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca politicienii care l-au acuzat ca nu respecta Constitutia, dupa anuntul sau ca nu va desemna un premier cu probleme de natura penala, ar trebui sa citeasca textul legii fundamentale, potrivit News.ro. Invitat sa comenteze reactiile care au urmat dupa anuntul sau legat de desemnarea viitorului premier, Klaus Iohannis a raspuns: "Le zic sa stea linistiti. Eu nu incalc Constitutia, sunt garantul respectarii Constitutiei si orice fac, va fi in litera si spiritul Constitutiei".

Klaus IohannisFoto: Agerpres

Klaus Iohannis a respins acuzatiile ca ar incalca prevederile constitutionale prin faptul ca va refuza sa desemneze un prim-minstru care este urmarit penal sau a fost condamnat. "Daca vad treburile astfel, le recomand sa si deschida Constitutia pe care o citeaza", a spus seful statului.

Klaus Iohannis a mai afirmat, marti, ca nu va desemna, dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie, un premier care este urmarit penal sau condamnat deja, indiferent cine va fi persoana desemnata si cine o va sustine: "Indiferent de catre cine va fi propusa, eu nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal."

El a mai precizat ca persoana pe care o va nominaliza va trebui sa mai indeplineasca doua conditii: sa aiba calitatile necesare pentru a conduce Guvernul si sa fie capabila sa obtina sustinerea unei majoritati parlamentare.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca presedintele Klaus Iohannis "a intrat masiv in campania electorala" prin faptul ca a spus dinaintea alegerilor pe cine nu va pune premier, ceea ce reprezinta o incalcare grava a Constitutiei.

"Ii doresc foarte mult succes in a proceda la desconsiderarea Constitutiei. Eu nu am spus niciodata ca vreau sa fiu prim-ministru. Nici nu am spus cu cine vrem sa mergem la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru. Iohannis confirma acum ceea ce am spus mai de mult, ceea ce ii spune doamna presedinta de la PNL. Adica nu vrea sa ii iasa din cuvant. Sa iesi inaintea alegerilor, sa spui pe cine ai prefera, respectiv pe Ciolos, si pe cine nu ai pune asta incalca grav Constitutia", a afirmat Liviu Dragnea, comentand anuntul presedintelui Iohannis.