Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca seful statului "nu va avea alta solutie decat sa respecte vointa cetatenilor" in privinta desemnarii premierului, dupa alegeri, din cadrul majoritatii formate in Parlament, el adaugand ca, in cazul unui refuz al lui Klaus Iohannis, "se va ajunge intr-o criza politica majora si constitutionala", transmite News.ro.

"Nu cred ca presedintele poate sa legifereze in plus fata de lege si Constitutie. Imi imaginez cu greutate cum poate refuza rezultatul votului popular, pentru ca nu vreau sa imi imaginez acest lucru", a spus Tariceanu, la Senat.

El a adaugat ca trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor, iar seful statului "nu va avea alta solutie decat sa respecte vointa cetatenilor", adaugand ca, in cazul unui refuz al lui Klaus Iohannis, "se va ajunge intr-o criza politica majora, si constitutionala".

"Presedintele cred ca este in campanie si face declaratile astea. Spun ca, in cazul unui refuz, se va declansa o criza politica si constitutionala. Iar declaratiile sunt in registrul elecotral, am vazut ca a inceput campanie de luni, de la Timisoara, in fata studentilor", a mai comentat Calin Popescu Tariceanu.

Klaus Iohannis a afirmat, marti, ca nu va desemna, dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie, un premier care este urmarit penal sau condamnat deja, indiferent cine va fi persoana desemnata si cine o va sustine.

"Indiferent de catre cine va fi propusa, eu nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal", a spus Iohannis.

El a mai precizat ca persoana pe care o va nominaliza va trebui sa mai indeplineasca doua conditii: sa aiba calitatile necesare pentru a conduce Guvernul si sa fie capabila sa obtina sustinerea unei majoritati parlamentare.

"Ar fi absurd sa desemnez pe cineva care nu obtine o majoritate", a precizat presedintele, adaugand ca nu este adeptul "acestor jocuri politice".

"Nu am de gand sa nominalizez sau sa desemnez pe cineva care pe urma pica in Parlament. Aceste jocuri nu le veti gasi la mine. Desemnarea va fi una extrem de serioasa, voi tine cont sa fie o persoana pe care eu o consider capabila sa conduca Guvernul Romaniei si pe care eu consider ca poate sa intruneasca o majoritate parlamentara", a comentat seful statului.