Klaus Iohannis a anuntat marti ca nu va desemna ca premier "o persoana urmarita penal sau condamnata penal sau care are probleme de integritate de alta natura. Acest criteriu va fi nu important, ci criteriu eliminatoriu". Reamintim ca Liviu Dragnea este condamnat definitiv cu suspendare in dosarul Referendumul, iar Calin Popescu Tariceanu este trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Klaus Iohannis a fost intrebat de ziaristi, dupa sedinta comisiei prezidentiale pentru elaborarea unui proiect de tara, daca ii va nominaliza ca premieri pe Liviu Dragnea (presedintele PSD) sau Calin Popescu Tariceanu (presedintele ALDE) daca acestia vor anunta ca sunt sprijiniti de o majoritate. Iohannis nu i-a nominalizat pe cei doi, dar a explicat ce criterii va lua in calcul la nominalizarea viitorului premier:

"Voi desemna o persoana tinand cont de prerogativele personale ale presedintelui, o persoana care, dupa parerea mea, intruneste o majoritate in parlament si e competenta. Nu veti vedea jocuri, nu am de gand sa nominalizez pe cineva care sa pice la vot, sa nu aiba o majoritate parlamentara. Desemnarea va fi una extrem de serioasa, voi tine cont daca e o persoana pe care consider ca poate conduce guvernul si poate intruni o majortate. Criteriile de integritate sunt evidente. In nici un caz, in nici un caz nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal sau care are probleme de integritate de alta natura. Acest criteriu va fi criteriu eliminatoriu".