Un sondaj comandat de PNL si realizat in perioada 17-24 septembrie, inainte ca Vasile Blaga sa fie pus sub urmarire penala de DNA si ulterior sa demisioneze din fruntea partidului, arata ca PSD se plaseaza la 38%, liberalii la 30% si Uniunea Salvati Romania la 9%, in timp ce PMP nu atinge pragul electoral, potrivit unor surse politice. Presedintele PNL Alina Gorghiu a atras atentia ulterior ca sondajul indica o prezenta la vot "catastrofala", de 29%.

Ce arata sondajul prezentat marti in sedinta Biroului politic national:

PSD - 38%

PNL - 30%

USR - 9%

ALDE - 5,5%

UDMR - 5%

PMP - 4%

Sondajul a fost realizat de Agentia de Rating Politic, la comanda PNL, si a fost finalizat inainte ca Vasile Blaga, copresedintele PNL, sa fie pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta, pe 28 septembrie.

Sondajul se refera si la personalitati politice. Potrivit lui Gorghiu, din acesta a reiesit faptul ca in perceptia publica partidul care il sustine pe Dacian Ciolos este PNL, aratand "o compatibilitate intre PNL si Dacian Ciolos." "Mingea este in terenul dumnealui", a mai spus liderul PNL.

In privinta USR, intrebata daca ii va lua pe listele PNL in cazul in care nu vor strange semnaturi, Gorghiu a declarat: "Daca are scorul din sondaje, partidul nu ar trebui sa aiba probleme sa stranga semnaturi. Exista o anumita suprapunere a electoratului, dar de aici la a prelua pe cineva pe lista e cale lunga. Pe noi ne-ar ajuta sa intre USR in parlament, un punct comun fiind sustinerea aceluias premier."

Liderul USR, Nicusor Dan, a prezentat, duminica, rezultatele unui sondaj de opinie referitor la intentia de vot la alegerile parlamentare, sustinand ca doar o prezenta masiva la vot va putea sa impiedice PSD+ALDE, formatiuni creditate in sondaj cu 55% intentie de vot, sa formeze guvernul, transmite Mediafax.

"In momentul asta, PSD + ALDE nu ar avea nicio problema sa formeze guvernul. Insa, PSD a fost de multe ori in situatia castigatoare, chiar cu doua saptamani inainte de alegeri si de multe ori prezenta masiva la vot a rasturnat calculele dinainte. Eu sper sa se intample acelasi lucru", a declarat liderul USR, Nicusor Dan.

El a reiterat faptul ca USR nu vrea sa faca o alianta, insa vrea sa voteze pentru un guvern negociind cu primul ministru pe program, nu neaparat pe pozitii de ministru.

Potrivit unui sondaj de opinie prezentat de Nicusor Dan, realizat de Kantar TNS, PSD este creditat cu 45% intentie de vot, PNL cu 25%, USR cu 10%, ALDE cu 7%, iar UDMR cu 5%.

In sondaj PMP are 4%, iar PRU 1%.

In acest sondaj au fost luate in calcul raspunsurile a 56% dintre repondenti, care au spus ca vor participa la vot si au o intentie clara de vot.