Relatia dintre Romania si Germania este la nivelul "cel mai bun si mai intens" din istorie, a declarat, luni, premierul Dacian Ciolos, la receptia oferita de ambasada Germaniei la Bucuresti, cu prilejul Zilei Unitatii Germane, potrivit Agerpres.

In discursul sau, premierul a vorbit despre importanta istorica a unificarii celor doua state, in 1990, "o dovada a capacitatii de regenerare a poporului, german". De asemenea, a mai spus Ciolos, momentul a reprezentat noi oportunitati pentru constructia europeana. "A deschis calea unei reconstructii europene pe care astazi suntem datori sa o ducem mai departe", a adaugat Ciolos.

Premierul a spus ca Romania doreste sa contribuie la crearea unei Europe mai prospere, care sa fie "in masura nu doar sa pastreze si sa consolideze pacea, ci si sa dea noi perspective acestei regiuni".

"Vreau sa ii asigur pe prietenii germani ca Romania va fi un stat membru care a inteles foarte bine responsabilitatile pe care le are si care isi va juca rolul in mod proactiv, in mod constructiv, in mod onest, pentru o evolutie in Uniunea Europeana", a mai spus Dacian Ciolos.

In acelasi timp, premierul a apreciat ca, in prezent, relatiile intre Romania si Germania sunt la cel mai inalt nivel. "Nu stiu daca la un alt moment in istorie am putut vorbi de un nivel al relatiei mai bun si mai intens decat cel pe care il traim in momentul de fata", a adaugat Ciolos.

Seful Executivului de la Bucuresti a aratat ca Germania este principalul partener comercial al tarii noastre, exemplificand in acest sens industria auto. "Am ajuns azi in situatia in care nu as exagera daca as spune ca orice automobil produs in Germania are, intr-un fel sau altul, o piesa produsa in Romania", a detaliat Dacian Ciolos.

Premierul a vorbit si despre comunitatea de etnici germani de descendenta romana, afirmand ca acestia reprezinta "tot atatia ambasadori ai Romaniei".

In discursul sustinut, Ciolos a subliniat si implicarea tarii noastre alaturi de Germania in proiectul european de dupa Brexit. "Dupa Brexit, vedem in mod clar ca Germania isi asuma, din nou, alaturi de alte state europene care isi doresc un viitor european, un leadership, inclusiv politic si Romania isi asuma alaturi de Germania acest proces", a adaugat seful Executivului.