Deputatul PNL Raluca Turcan afirma ca "prioritatea zero" pentru ministerul Educatiei trebuie sa fie evaluarea Scolilor Doctorale, ierarhizarea programelor de studii si clasificarea universitatilor.

"Anul universitar 2016-2017 a inceput cu o restanta mostenita de la Guvernul Ponta: lipsa acreditarilor pentru Scolile Doctorale. De la adoptarea Legii Educatiei Nationale (2011) si pana in prezent, Scolile Doctorale nu au fost evaluate extern pentru a primi acreditare. Autorizarea provizorie, acordata de Ministerul Educatiei pentru anul universitar 2016-2017, nu rezolva o serie de alte probleme ce tin de calitatea programelor de studiu, etica academica, desfasurarea examenelor de finalizare a studiilor doctorale. Prin urmare, Ministerul Educatie trebuie sa demareze, conform legii, procedurile de evaluare si acreditare a Scolilor Doctorale, ierarhizare a programelor de studii si clasificare a universitatilor," afirma vicepresedintele PNL, intr-un comunicat de presa.

"Fara aceasta procedura, risipa publica nu va putea fi stopata, iar calitatea diplomelor va fi, la nivel de ansamblu, sub semnul intrebarii" continua ea.

In opinia sa, scolile doctorale si universitatile, atunci cand inmatriculeaza studenti noi, trebuie sa tina cont de cerintele de pe piata muncii, de cerintele mediului economic national si international.

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a anuntat luni, la Timisoara, ca in aceasta toamna va incepe evaluarea scolilor doctorale iar primele institutii evalute vor fi "cele care vulnerabilizeaza sistemul academic romanesc prin faptul ca au aratat deja lumii ca furtul intelectual nu e un accident". Mircea Dumitru a adaugat ca va solicita ca Universiotatea din Bucuresti sa fie evaluata printre primele, pentru a fi astfel evitate discutiile cu privire la dubla sa pozitie, de ministru si de rector al institutiei amintite.