Biroul Executiv Judetean al ALDE Neamt a decis, miercuri, sa il excluda din partid pe deputatul Vasile Catalin Dragusanu, pe care il acuza ca s-a raliat grupului condus de senatorul Vasile Nistor care "serveste interesele politice ale altui partid", anunta News.ro. Presedintele ALDE Ialomita, deputatul Aurelian Ionescu, a anuntat si el sustine initiativa senatorului de Bacau Vasile Nistor, privind necesitatea convocarii Congresului Extraordinar al partidului pentru stabilirea unor criterii de integritate ale candidatilor la alegerile parlamentare, scrie Cronicaialomiteana.ro.

"Am analizat solicitarea domnului senator Vasile Nistor privind convocarea Congresului Extraordinar al partidului si marturisesc ca am avut placuta surpriza sa constat ca si presedintele Tariceanu este dispus sa dea curs acestei cereri. Asemeni multor colegi, sefi de Filiale ALDE din tara, subscriu initiativei presedintelui executiv Vasile Nistor, cu atat mai mult cu cat, daca aceasta s-ar materializa intr-o decizie oficiala, ALDE ar elimina doua dintre aspectele din cauza carora este privit si astazi ca fiind un partid intr-un etern provizorat. Ma refer in principal la faptul ca ALDE este singurul partid din Romania care nu are adoptat un Cod de Etica si niste principii de integritate clar enuntate intr-un document ce reglementeaza activitatea formatiunii politice. Al doilea aspect este acela ca ALDE nu si-a stabilit nicio succesiune de criterii care sa stea la baza procedurilor de selectie pentru candidaturile la alegeri, in general, si la alegerile parlamentare, in special", spune Aurelian Ionescu.

Biroul Executiv Judetean ALDE Neamt a decis excluderea lui Dragusanu pentru ca declaratiile critice ale acestui la adresa lui Calin Popescu-Tariceanu contravin prevederilor unei decizii a Comisiei pentru Fuziune ALDE si prevederilor Statutului partidului.

"Biroul Executiv Judetean ALDE Neamt a decis urmatoarele: demiterea deputatului Vasile Catalin Dragusanu din functia de copresedinte al Filialei ALDE Neamt si de membru al Biroului Executiv Judetean Neamt si excluderea deputatului Vasile Catalin Dragusanu din randurile membrilor ALDE Neamt", se arata intr-un comunicat al organizatiei judetene a ALDE.

Concret, lui Dragusanu i se imputa sustinerea pe care a aratat-o demersului senatorului Vasile Nistor care a solicitat, luni, convocarea unui Congres extraordinar al partidului care sa stabileasca anumite criterii de integritate pentru candidatii ALDE la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

"Excluderea vine si ca urmare a faptului ca deputatul Vasile Catalin Dragusanu s-a raliat unui grup condus de senatorul Vasile Nistor, grup ce serveste interesele politice ale altui partid", se mai arata in comunicat.

Vasile Catalin Dragusanu, copresedinte ALDE Neamt, a anuntat, miercuri, ca este de acord cu propunerea senatorului Vasile Nistor de organizare a unui Congres extraordinar in partid, el aratand ca cere ca pe liste sa fie numai oameni integri, care nu au probleme cu legea.

"Am luat act de solicitarea presedintelui executiv al ALDE, domnul Vasile Nistor, privind organizarea Congresului Extraordinar. In calitate de deputat in functie si copresedinte ALDE Neamt sunt de acord cu propunerile si setul de masuri propus de domnia sa, pentru ca ele ar veni sa rezolve, in sfarsit, cateva din problemele care planeaza asupra partidului nostru", a spus Dragusanu.

El a invocat faptul ca ALDE isi doreste sa fie un partid mare, a treia forta politica din Romania, motiv pentru care reprezentantii in Parlament ai partidului trebuie sa fie integri: "Este imperios necesar ca ALDE sa adopte un Cod de Etica si sa stabileasca niste criterii de integritate pentru membrii care doresc sa ocupe in continuare functii publice. Pentru schimbarea clasei politice si pentru un Parlament format din oameni curati, cerem ca pe listele partidului nostru sa fie numai oameni integri, care nu au probleme cu legea."