Deputatul Catalin Dragusanu a fost exclus, miercuri seara, din ALDE, in baza unei decizii luata de Biroul Executiv Judetean Neamt, a declarat, pentru Agerpres, co-presedintele filialei, Ion Asaftei.

Potrivit sursei citate, excluderea a fost decisa dupa ce parlamentarul a facut declaratii in mass-media ce contravin prevederilor statului ALDE.

"Excluderea vine ca urmare a faptului ca deputatul Catalin Dragusanu s-a raliat unui grup condus de senatorul Vasile Nistor, grup ce serveste interesele politice ale altui partid", a declarat pentru Agerpres Ion Asaftei, co-presedinte ALDE Neamt.

Prima decizie luata de Biroului Executiv Judetean al ALDE Neamt a fost de demitere a deputatului Catalin Dragusanu din functia de copresedinte al filialei si de membru al biroului, dupa care s-a hotarat excluderea din partid.

Miercuri dimineata, deputatul Catalin Dragusanu a declarat, intr-un comunicat remis Agerpres, ca sustine pozitia senatorului Vasile Nistor care a cerut organizarea imediata a unui Congres Extraordinar al partidului.

Catalin Dragusanu a precizat ca este necesara adoptarea unui Cod de Etica prin care sa fie stabilite criteriile de integritate pentru membrii care doresc sa ocupe functii publice.

"Am luat act de solicitarea presedintelui executiv al partidului ALDE, domnul Vasile Nistor, privind organizarea Congresului Extraordinar. In calitate de deputat in functie si copresedinte ALDE Neamt sunt de acord cu propunerile si setul de masuri propus de domnia sa, pentru ca ele ar veni sa rezolve, in sfarsit, cateva din problemele care planeaza asupra partidului nostru. ALDE isi doreste sa fie un partid mare, a treia forta politica din Romania, deci este imperios necesar sa adopte un Cod de Etica si sa stabileasca niste criterii de integritate pentru membrii care doresc sa ocupe in continuare functii publice. Pentru schimbarea clasei politice si pentru un Parlament format din oameni curati, cerem ca pe listele partidului nostru sa fie numai oameni integri, care nu au probleme cu legea", a declarat deputatul Catalin Dragusanu.

Atat Catalin Dragusanu, cat si Vasile Nistor au fost membri ai Partidului Conservator, care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator, rezultand ALDE.

Senatorul ALDE Vasile Nistor a solicitat, luni, copresedintilor partidului Daniel Constantin si Calin Popescu-Tariceanu "convocarea de urgenta" a Congresului extraordinar al formatiunii in care sa se adopte "un normativ intern privind excluderea din viitoarele liste de candidaturi pentru functiile de parlamentar a oricarui membru de partid care este urmarit penal sau trimis in judecata pentru fapte de coruptie, evaziune fiscala sau alte fapte asimilate infractiunilor de coruptie, este arestat preventiv, arestat la domiciliu sau pus sub control judiciar pentru fapte de natura penala, este condamnat, prin hotarare judecatoreasca definitiva, pentru incompatibilitate sau conflict de interese, este dovedit ca fiind ofiter acoperit, membru sau colaborator al fostei Securitati, ca politie politica".

Totodata, senatorul Vasile Nistor i-a cerut, in plen lui Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze din functia de presedinte al Senatului intrucat este "acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului".