Cazul lui Vasile Blaga, invinuit astazi de procurorii DNA intr-un dosar privind finantarea ilegala a PDL, este ultimul dintr-un lung sir de dosare privind finantarea ilegala a partidelor care are la capat "Trofeul Calitatii". Din 2004, cand a avut loc ultima mega-finantare ilegala documentata de procurori, mai multi politicieni ai partide care s-au perindat pe la guvernare si-au folosit influenta pentru a-si plasa oameni cheie in companii si institutii de stat, din care s-au scurs catre "firmele de casa" milioane de euro din bugetul statului. Astfel, spun procurorii, au fost finantate mai multe campaniile electorale post-decembriste. HotNews prezinta o sinteza a cazurilor de finantare ilegala a partidelor politice. Numai in 2016, scena politica a fost zguduita de trei astfel de cazuri.

Anul trecut, fostul presedinte Traian Basescu declara in legatura cu finantarea partidelor politice ca "nu exista partid care sa fie curat". Se pare ca afirmatia lui Traian Basescu ar putea fi corecta, avand in vedere dosarele prezentate de procurorii anticoruptie in ultima vreme.

  • Finantarea PDL in perioada 2011-2012

Vasile Blaga, la DNA Ploiesti

Vasile Blaga, la DNA Ploiesti

Foto: Captura Digi 24Cel mai recent caz este cel al liderului PNL Vasile Blaga. Procurorii DNA au dispus miercuri inceperea urmarii penale fata de Vasile Blaga, el fiind acuzat ca si-a folosit influenta pentru ca o anumita persoana sa fie numita la conducerea unei companii nationale din domeniu energiei. Mai mult, persoana respectiva ar fi atribuit unele contracte de achizitie publica firmelor de casa ale PDL. Procurorii sustin ca dupa atribuirea contractelor un procentaj din valoarea contractelor astfel obtinute ajungeau la Vasile Blaga si Stefan Gheorghe, vicepresedinte al PDL si primar al municipiului Piatra Neamt. Cei doi politicieni adunau astfel, spun procurorii, bani pentru partid in urma unei intelegeri care exista in cadrul PDL din 2009. La fostul lider PDL Vasile Blaga ar fi ajuns, in perioada 2011-2012, suma totala de 700.000 de euro, dintre care 500.000 de euro chiar de la vicepresedintele Gheorghe Stefan. La randul lui, pe atunci edil al orasului Piata Neamt, Gheorghe Stefan ar fi reusit sa mai stranga alte 25 de milioane de lei de la omul de afaceri Bruno Berdila.

  • Finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Basescu

Ioana Basescu (Foto arhiva)

Ioana Basescu (Foto arhiva)

Foto: AgerpresElena Udrea si Ioana Basescu, fiica fostului presedinte Traian Basescu, sunt cercetate penal de procurorii si au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile intr-un dosar privind finantarea campaniei prezidentiale din 2009. Procurorii DNA arata in comunicatul de presa remis saptamana trecuta dupa audierea mai multor suspecti ca, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, ar fi cerut in decembrie 2009 directorului general al companiei de stat Oilt Terminal, Wagner Silviu Ioan, sa achite o factura fiscala despre care a spus ca reprezinta cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidentiale, care se desfasurase in toamna acelui an. Pe 30 decembrie, Oil Terminal ar fi incheiat un contract fictiv de prestari servicii cu o anumita firma, in valoare de 419.000 lei, pretul mentionat in cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Basescu, care a si intermediat incheierea tranzactiei. La finalul tranzactiei, Ioana Basescu ar fi incasat prin intermediul unei firme administrate de concubinul acesteia 100.000 de lei, diferenta nemaifiind virata din dispozitia directorului Oil Terminal, ca urmare a faptului ca nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitata in avans.

Elena Udrea este prezentata de procurorii anticoruptie ca persoana de legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campania electorala a lui Traian Basescu. Udrea este acuzata in acest dosar de savarsirea a 5 infractiuni de spalare de bani. Procurorii spun ca Udrea "conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare."

In acest dosar mai sunt implicati Victor Tarhon, presedintele Consiliului Judetean Tulcea la data comiterii presupuselor fapte de coruptie, si Gheorghe Nastasia, secretar de stat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

  • Finantarea campaniei lui Ludovic Orban din 2016
    Ludovic Orban in studioul HotNews.ro
    Foto: Hotnews

Deputatul Ludovic Orban a parasit cursa electorala pentru alegerile locale din 2016 inainte ca acesta sa fie inscris oficial de liberali in lupta pentru primaria capitalei. Ludovic Orban, a doua propunere a PNL pentru Primaria Bucurestiului, a fost trimis in judecata in precampania electorala pentru alegerile locale din 2016 fiind acuzat ca urmarea sa isi finanteze campania in mod nelegal. Orban este acuzat de procurorii DNA ca pe 1 martie 2016 a contactat un om de afaceri pe care l-a convins sa plateasca 50.000 de euro unor persoane cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune. In schimbul banilor, imaginea politicianului urma sa fie promovata pe cele doua posturi de televiziune. Omul de afaceri ar fi acceptat sa efectueze plata avand in vedere potentialul de interventie al lui Orban in domenii de interes pentru afacerile controlate de el.

  • Finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoana

Mircea Geoana

Mircea Geoana

Foto: AgerpresMita la PSD - astfel este cunoscut dosarul privind finantarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoana , in care omul de afaceri Ioan Nicolae, Gheorghe Teodorescu, Gheorghe Stancu si Viorel Barac au fost condamnati defitiv in 2015 la inchisoare cu executare, potrivit Mediafax. Procurorii anticoruptie sustin ca, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

  •  "Trofelul calitatii": Finantarea campaniei electorale din 2004 a lui Adrian Nastase

Adrian Nastase

Adrian Nastase

Foto: HotNews / DPFostul premier Adrian Nastase a fost condamnat pe 30 ianuarie 2012 la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", hotararea fiind pronuntata de un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion denumit "Trofeul Calitatii in Constructii". Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat. Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (cuirca 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Dupa "Trofeul Calitatii" au mai urmat comisioanele incasate de Mircea Cosma (PSD) de la firmele de asfaltari, puii grill comandati de pedelistul Florin Popescu si spagile directe cerute de Horea Uioreanu (PNL), Valentin Preda (PSD) sau Silviu Bian (PDL), amintea Gandul in 2014.