Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca "un politician, un parlamentar, este alesul poporului. El nu este doar un om care se duce in parlament si ridica mana in numele partidului. O persoana care are dosar penal sau condamnare penala, cum sa reprezinte un astfel de etalon? Atunci cand este absolvit de vina, toata cinstea mea, dar pana atunci nu trebuie sa fie in viata publica. Este nevoie de un timp pana cand toti oamenii inteleg de ce nu este bine sa fie votat un om cu probleme penale. Pentru ca acest mesaj sa ajunga la toti alegatorii, este nevoie de timp".

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

Seful statului a declarat ca poate sa faca o "paralela cu parlamentarii penali" dupa ce i-a decorat, marti, la Cotroceni, pe sportivii romani medaliati la Jocurile Olimpice si Paralimpice si a explicat ca unul dintre sportivi, in cazul caruia exista suspiciuni de dopaj (halterofilul Gabriel Sincraian, medaliat cu bronz la Rio - n.red.), a lipsit de la ceremonie, si va fi primit si el la Cotroceni in momentul in care situatia lui se va clarifica, "daca se va stabili ca nu poate fi acuzat de nimic si ramane cu medalia".

Seful statului spune ca "Putem sa facem o paralela cu parlamentarii penali. Sunt politicieni care se fac ca nu inteleg de ce o persoana care este urmarita, condamnata sau judecata penal. Nimeni nu este vinovat pana nu este condamnat definitiv. Un politician, un parlamentar, este alesul poporului. El nu este doar un om care se duce in Parlament si ridica mana in numele partidului. Un parlamentar trebuie sa reprezinte un etalon moral. O persoana care are dosar penal sau condamnare penala, cum sa reprezinte un astfel de etalon? Atunci cand este absolvit de vina, toata cinstea mea, pana atunci trebuie sa iasa din viata publica. Este nevoie de un timp pana cand toti oamenii inteleg de ce nu este bine sa fie votat un om cu probleme penale, de ce este necesara aceasta curatenie. Pentru ca acest mesaj sa ajunga la toti alegatorii, este nevoie de timp."