Deputatii din Comisia de munca au adoptat, marti, un amendament care permite cresterea valorii tichetului de masa pana la 15 lei, fata de 9 lei cat este in prezent, raportul urmand sa ajunga in plen saptamana viitoare, a declarat presedintele comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, impactul bugetar fiind estimat la 300 milioane lei, transmite Mediafax. Amendamentul votat apartine deptatului PNL Andreea Paul, intrucat proiectul de lege prevedea o crestere doar pana la 13 lei.

"Este initiativa unor colegi de-ai nostri prin care se propunea posibilitatea maririi (valorii tichetului de masa-n.r.) pana la 13 lei, ramanand valoarea actuala in vigoare si doar posibilitatea angajatorului de a mari valoarea acestor tichete. A fost un amendament al doamnei Andreea Paul care a crescut valoarea la 15 lei. A fost adoptat", a declarat presedintele Comisiei de munca, deputatul PSD Adrian Solomon.

Solomon a afirmat ca raportul ar urma sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare.

"Ramane la latitudinea angajatorului daca poate sa pastreze valoarea actuala sau sa o mareasca pana la 15 lei", a subliniat Solomon.

Intrebat de ce Guvernul se opune acestei masuri, deputatul PSD a afirmat ca Executivul se opune mereu unor astfel de masuri in an electoral.

"Guvernul se opune tot timpul in perioade electorale unor astfel de masuri, dar eu sper ca nu are un impact decat benefic asupra bugetului tarii pentru ca aceste tichete vor fi cheltuite in comert, sunt purtatoare de TVA, de venituri in plus la buget", a raspuns Solomon.

Cat priveste impactul bugetar de pana la 300 de milioane de lei, presedintele Comisiei de munca a sustinut ca nu este vorba despre "un impact pe bugetul consolidat al tarii, pentru ca nu bugetul de stat acorda aceste tichete".

"Se bucura de tichete doar acele spitale care au execedent bugetar nu toate, de asemenea, regiile autonome si toate societatile cu capital de stat practica acest tip de stimulare a muncii si de aceea probabil ca s-a facut acel calcul, dar el nu este un impact pe bugetul consolidat al tarii, ca nu bugetul de stat acorda aceste tichete", a spus Solomon, solicitat sa comenteze impactul initiativei asupra bugetului de stat, estimat la 300 de milioane de lei.

Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa a fost adoptat de Senat, in data de 27.06.2016.

In forma adoptata de Senat, proiectul prevedea ca "valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 13 lei la data aplicarii prevederilor prezentei legi".

Camera Deputatilor este for decizional.

"Patru din zece romani traiesc in risc de saracie si de saracie extrema, conform datelor oficiale. Circa 2 milioane de romani lucreaza cu salariul minim pe economie si ei sunt principalii potentiali beneficiari, alaturi de ceilalti salariati pe care angajatorul opteaza sa-i stimuleze prin oferirea de tichete de masa. Acest sistem este optional si reprezinta unul din mecanismele motivationale ale salariatilor la dispozitia angajatorilor. Valoarea majorata a tichetului de masa de 15 lei reprezinta echivalentul real al unei mese calde de pranz pentru un angajat si 0,52% din salariul mediu brut pe economie in prezent. Majorarea valorii cuponului de la 9,57 lei in prezent, la 15 lei in urma acestui amendament la lege, reduce costurile cu tiparirea si emiterea tichetelor de masa oferite, iar cuantumul total al tichetelor oferite ramane la optiunea angajatorului", a declarat deputatul PNL Andreea Paul, citata intr-un comunicat de presa al PNL.