​Senatorii din comisia de Sanatate au respins marti proiectul de lege prin care se dorea ca fumatul sa fie permis din nou in spatiile special amenajate, in spatiile care nu au pereti de jur imprejur si care prevedea infiintarea de asociatii de cluburi de fumatori, care pot amenaja la randul lor spatii speciale pentru fumat.

FumatFoto: MorgueFile.com

Proiectul a fost promovat public de deputatul PND Daniel Fenechiu si de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, insa are sustinatori de la toate partidele. Vezi aici lista de semnatari.

La sedinta de marti a comisiei, reprezentantul Guvernului a precizat ca ministerul Sanatatii nu sustine acest proiect.

Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa intre in plen, apoi va merge la Camera Deputatilor.

Ce prevede acest proiect:

  • Se redefineste spatiul inchis drept spatiu accesibil publicului care are un acoperis, plafon sau tavan si pereti de jur imprejur
  • "Fumatul este permis numai in camere special amenajate destinate sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare"
  • Fumatorii se pot constitui in asociatii sau cluburi de fumatori, care pot amenaja spatii speciale destinate exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului.

In parlament mai exista un proiect legislativ prin care se urmareste ca fumatul sa fie din nou permis in spatii inchise. Este vorba de un proiect de lege care apartine Guvernului, la care insa aceiasi parlamentari au depus, ca amendamente, prevederile de mai sus, amendamente care au trecut de Senat si au fost incluse in proiectul legislativ. Proiectul asteapta sa intre in dezbaterea comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

In forma adoptata de Senat se abroga mai multe articole prin care fumatul este interzis in spatiile inchise si se stipuleaza ca:

  • "Fumatul este permis in spatii separate, complet izolate si inscriptionate special pentru aceasta destintie, precum si pe terase exterioare amenajate in acest scop."