Senat: Alesii locali pot face parte din adunarile generale ale societatilor comerciale, fara a fi remunerati. Proiectul apartine PNL

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 26 septembrie 2016, 18:28 Actualitate | Politic


Senatorii au adoptat luni, in unanimitate, un proiect de lege care elimina o stare de incompatibilitate din Legea 161 din 2003, astfel incat alesii locali - primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, conslierii locali si judeteni - sa poata face parte din adunarile generale ale societatilor comerciale, fara a fi platiti. Proiectul apartine PNL, insa este semnat si de cativa parlamentari de la alte partide. Proiectul va merge la Camera Deputatilor, for decizional.

"Prezenta propunere legislativa vine din nevoia de a corecta anumite neclaritati din legislatia in vigoare cu privire la incompatibilitatile alesilor locali. Din acest motiv, dorim punerea in acord a literei si spiritului Legii 215/2001 privind administratia locala cu prevederile Legii nr. 161 din 2003" se arata in expunerea de motive.

Vezi aici expunerea de motive in intregime si lista semnatarilor


Ce prevede proiectul de lege, modificat prin amendamente in comisiile de specialitate:

La articolul 87 alineatul (1) se modifica litera d), astfel:

Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu:

"d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de adminsitratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, cu exceptia reprezentantilor in adunarea generala a actionarilor, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice."

Astfel, s-a scos din textul legii incompatibilitatea privind functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.

Apoi, se introduce un nou alineat prin care se stabileste faptul ca persoanele prevazute la alin (1) nu sunt remunerate pentru functiile mentionate la lit. d) la care unitatea administrativ teritoriala detine participatie.

"1^1: Activitatea desfasurata de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean in calitate de membru al consiliului de adminsitratie al unei activitati economice din subordinea sau la care untiatea administrativ teritoriala pe care o conduce detine participatie, sau de invatamant locale, nu este retribuita."

Acelasi lucru este valabil si in cazul consilierilor locali si judeteni. Astfel, art. 88 alineatul 1 se modifica:

Functa de consilier local sau consilier judetan este incompatibila cu:

d) Functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes judetean ori infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului judetean sau la regiile autonome si societatile comerciale de interes national care isi au sediul sau care detin filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva, cu exceptia reprezentantilor in adunarea generala a actionarilor, in cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum si la regiile autonome si societatile comerciale de interes national care isi au sediul sau care detin filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva, cu exceptia reprezentantilor in adunarea generala a actionarilor, in cazul consilierului judetean.

Si in cazul consilierilor locali si judeteni se modifica legea asa incat se stabileste faptul ca persoanele nu sunt remunerate pentru functiile mentionate la lit. d).


Citeste mai multe despre   


621 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Bravo PNL! (Luni, 26 septembrie 2016, 18:34)

  Chiar Eu [utilizator]

  Asa ne explicam de ce PNL face opozitie asa de eficient la PSD: pentru ca sunt cam din acelasi aluat!
 • +3 (3 voturi)    
  Pai nu asta e problema (Luni, 26 septembrie 2016, 18:42)

  ICosmin [utilizator]

  Faceti parte din cate societati vreti voi, dar societatile astea sa nu aiba contact (direct sau indirect) cu banii publici pe care ii administrati.
  Dar asta e greu, nu? Si ce sens ar mai avea? :))
 • 0 (0 voturi)    
  Remuneratia vine sub forma de sponsorizare? (Luni, 26 septembrie 2016, 18:53)

  UnOarecare [utilizator]

  Nestiute caile politicii
 • 0 (0 voturi)    
  liberalii tin de masurile de stanga (Luni, 26 septembrie 2016, 18:59)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  ca orbu' de bata.
 • 0 (0 voturi)    
  Ca de obicei (Luni, 26 septembrie 2016, 18:59)

  Caligula [utilizator]

  Planurile de crestere a privilegiilor se voteaza inainte de alegeri in timp ce diminuarea lor (imunitate, vot secret) se planuiesc dupa alegeri.
 • 0 (0 voturi)    
  nici n-au nevoie (Luni, 26 septembrie 2016, 21:16)

  asadar... [utilizator]

  sa fie remunerati daca firma nevestei/ plodului/ soacrei face afaceri cu societatea de stat, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  PNL deschide usa la CORUPTIE ! (Luni, 26 septembrie 2016, 21:37)

  NoimmunityForcorruption [anonim]

  PNL i face concurenta la PSD-ALDE !

  PNL deschide usa la CORUPTIE si influenta de Partid in societati comerciala !!!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă