Presedintele Klaus Iohannis a participat vineri, in contextul evenimentelor dedicate implinirii a 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, la slujba de la Manastirea Negru Voda din Campulung Muscel, a vizitat Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Colegiul national de pedagogie "Carol I" si Mausoleul Eroilor de la Mateias, anunta Agerpres. Seful statului si-a inceput vineri vizita in judetul Arges cu participarea la slujba de la Manastirea Negru Voda, tinuta in memoria ostasilor romani care au murit in Primul Razboi Mondial.

Klaus IohannisFoto: Agerpres

"Vreau sa facem legatura intre istoria noastra bogata si viitorul Romaniei in care credem. Credem ca tanara generatie trebuie educata, ingrijita si atunci viitorul va fi mai bun", a spus seful statului, dupa slujba organizata la manastire.

El a mai afirmat ca oamenii locului dau viata unei comunitati. "Se stie ca oamenii locului, muscelenii, sunt oameni mandrii si harnici, dar in acelasi timp iubitori de carte si de invatatura", a spus Iohannis.

La final, seful statului a facut o baie de multime.

Iohannis a vizitat si Muzeul de Etnografie si Arta Populara. La Colegiul national de pedagogie "Carol I" seful statului a tinut o scurta "lectie". El i-a intrebat pe elevi daca stiu care au fost proiectele lui Basarab I, Carol I si ale politicienilor de dupa 1989, iar apoi a vorbit despre proiectul de tara si despre "Romania Educata".

"Am considerat ca este cazul sa ne adunam sa vedem ce vrem noi sa construim, un adevarat proiect de tara care sa arate cum vrem noi sa arate Romania peste 20, 30, 50 de ani si cum ajungem acolo. Cum putem sa aflam aceste lucruri? Simplu. Adunand oameni care doresc sa se implice, ce se poate face, cum se poate si atunci vom avea un raspuns. Sper ca la anul sa va pot prezenta Proiectul nostru de tara, care va descrie unde vrem sa-si gaseasca Romania locul, daca vrem sa ramanem la margine, cum suntem geografic, sau in centru, daca vrem ca Romania sa fie o tara de muncitori necalificati sau poate avem ambitia sa facem din Romania o tara inteligenta, cu oameni foarte bine educati, daca vrem sa distrugem in continuare sistemul de sanatate sau educatie, daca vrem sa avem spitale moderne, performante, scoli moderne si performante. Aceste lucruri ne preocupa si sunt o parte esentiala", a afirmat Iohannis.

Seful statului a depus la Mausoleul Eroilor de la Mateias o coroana de flori, a tinut un discurs si a facut fotografii cu participantii. "S-a scurs un secol de la evenimentele tragice din toamna anului 1916, de la jertfa eroilor romani a caror memorie o cinstim aici. Ei sunt doar o parte din cei aproape 800.000 de militari si civili, cu care tara noastra se inscrie in cronica tragica a Marelui Razboi. Sacrificiul lor nu-l vom uita niciodata! (...) Daca vrem sa cinstim memoria eroilor nostri, a celor care prin curaj si iubire de tara au facut posibil idealul Marii Uniri, nu va fi suficient doar sa inaltam monumente, sa depunem coroane si sa ne reamintim de ei in momente festive. Va trebui sa ne redescoperim valorile si sa le respectam. Va trebui sa ne incurajam si promovam educatia, cultura, excelenta si performanta, sa apreciem contributia fiecaruia si rezultatele in toate domeniile", a afirmat Klaus Iohannis.

La evenimente au participat si vicepremierul Vasile Dancu, ministrul Apararii, Mihnea Motoc, seful Statului Major General, Nicolae Ciuca, consilierii prezidentiali Ion Oprisor, Laurentiu Stefan si Sergiu Nistor, IPS Calinic - arhiepiscop al Argesului si al Muscelului, oficialitati locale si judetene.