Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ALDE va cere dupa alegerile parlamentare declansarea unei anchete privind evenimentele din noiembrie 2015, sustinand ca trebuie aflat cum "Romania a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea" dupa Colectiv si invocand "forte obscure", transmite Mediafax.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Romania a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea intr-un mod care va trebui cercetat in viitor de autoritatile judiciare. ALDE va cere declansarea unei proceduri de ancheta imediat dupa urmatoarele alegeri. Cetateni au dreptul sa stie ce s-a intamplat in noiembrie 2015, cum s-a intamplat si de ce s-a intamplat. In modul in care lucrurile s-au desfasurat in noiembrie 2015 este evident ca au intrat in aceasta actiune nu fortele politice, ci fortele obscure, intr-o maniera netransparenta, care au distorsionat procesul democratic din Romania", a mai spus Tariceanu.

"Vreau sa declar in numele ALDE ca toate deciziile actualului Guvern ce submineaza Constitutia, institutiile democractice si echilibrul puterilor in stat precum si drepturile si libertatile cetatenilor vor fi declarate nule dupa alegeri", a declarat presedintele Senatului.

Acesta a acuzat faptul ca Parlamentul a fost redus la rolul de spectatori de persoane care nu si-au castigat prin vot dreptul de a decide in numele romanilor.

"Parlamentul este redus la rolul de spectator al unor decizii politice dupa criteri netransparente de catre persoane care nu si-au castigat prin vot dreptul de a decide si de catre agentii sau institutii ale statul conduse la randul lor de persoane numite pentru indeplinirea unor atributii nepolitice", a argumentat copresedintele ALDE.

El a adaugat ca aceste persoane si institutii "fara misiune si responsabilitate politica sunt insa angajate intr-o vasta operatiune de discreditare a Parlamentului ca institutie centrala a democratiei reprezentative, de compromitere a partidelor politice ca instrumente indispensabile ale democratie liberale, precum si de hartuire a oamenilor politici".