Plenul Camerei Deputatilor a votat marti ca fostul deputat PNL Petre Roman isi poate relua mandatul de deputat intrerupt in februarie 2015 pe motiv de incompatibilitate, si ar urma sa primeasca si indemnizatiile restante din ultimul an si jumatate, in valoare de peste 90.000 lei.

Petre RomanFoto: AGERPRES

Au fost 216 voturi "pentru" propunerea de reluare a mandatului si o abtinere, a deputatului Valeriu Zgonea.

La sedinta a participat si Petre Roman, desi nu are calitatea de deputat inca.

UPDATE 2 Petre Roman a declarat marti in Parlament ca, cel putin in cazul sau, s-a dovedit ca justitia in Romania functioneaza, si ca isi doreste ca banii pe care ii are de recuperat pentru tot acest timp cat nu a fost repus in drepturi sa ii fie inapoiati de cei care au comis abuzul si nu de Parlament.

"Multumesc colegilor, multumesc lui Dumnezeu ca mi-a ascultat dorinta. Sunt foarte bucuros pentru faptul ca, cel putin in aceasta cauza, s-a dovedit ca justitia in Romania functioneaza. Lucrul asta e foarte important. Cel mai important pentru mine, in aceasta perioada de un an si jumatate, a fost sa pot dovedi ca e bine, ca merita sa avem incredere in justitie, in oamenii legii. Sigur ca s-a facut dreptate, sunt din nou in mandatul de deputat, nu l-am pierdut de fapt niciodata, este un precedent care ar fi trebuit sa nu existe. Poate cu aceasta ocazie sa ne gandim mai serios la importanta, la greutatea unui mandat de parlamentar. In acest moment, eu sunt in contestatie cu raportul initial al ANI. Cata vreme lucrurile se judeca, mandatul este valid. Partea de fond - urmeaza sa vedem", a spus Roman, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Petre Roman a precizat ca raportul ANI care cerea incetarea mandatului sau a fost anulat de Curtea de Apel Bucuresti.

"A fost un abuz clar. Domnul Zgonea, atunci presedinte, a spus ca ascultam de raportul ANI si inceteaza mandatul lui Petre Roman. Am incercat sa ii spun ca am o hartie de la Curtea de Apel care spune ca dosarul meu a fost depus, ca e acolo, asteptati ca sunt inca in justitie, prin urmare am inca dreptul meu. Nu a vrut sa asculte de treaba asta. Abuzul a fost din partea ANI care a dat lucrurile peste cap. Chiar si ANI a fost sesizata, Curtea de Apel a spus ca are pe rol aceasta cerere. Domnul Zgonea a spus ca mi se anuleaza mandatul, ceea ce a fost, in cel mai bun caz, o graba nejustificata. As putea sa fac o plangere penala, nu am facut-o pana acum, o sa ma mai gandesc", a precizat Roman.

"Nu as vrea ca aceasta suma de bani sa cada in sarcina Parlamentului. Daca e un abuz, plateste cine a comis abuzul, nu Parlamentul, nu institutia, fiindca eu tin cu aceasta institutie si unul dintre motivele pentru care nu am facut plangere penala este tocmai asta - sa nu mai adaug si eu ceva la lipsa de prestigiu actuala, din pacate, a Parlamentului, care este totusi institutia suprema a democratiei in stat. Am cerut pe cale administrativa recuperarea prejudiciului, odata ce se stabileste ca a fost un abuz trebuie sa plateasca cei care au comis abuzul, nu cetatenii Romaniei", a mai spus Roman.

UPDATE "Petre Roman va fi anuntat saptamana viitoare sa isi reia activitatea de deputat. In Biroul permanent s-a hotarat ca isi va recupera indemnizatia de deputat. Urmeaza ca secretarul general sa faca formele legale, sa propuna Biroului permanent sa recupereze indemnizatia de deputat, fara suma forfetara si fara alte drepturi", a precizat marti secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

Comisia Juridica a dat un raport prin care se recomanda ca mandatul de deputat al lui Petre Roman sa fie reluat si sa constate ca mandatul sau nu a incetat in conditiile legii.

Avand in vedere ca Petre Roman avea o indemnizatie de 5.031 lei pe luna, suma totala care ii va fi returnata se va cifra la 90.558 lei pentru 18 luni, noteaza Mediafax.

Pe 3 mai, Roman a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa ia act de reluarea mandatului sau, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis, in data de 24 aprilie, anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa.

Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate (ANI), potrivit caruia Petre Roman s-ar fi aflat in incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.

Hotararea instantei a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind stabilit termen de judecata la data de 12 octombrie. Decizia instantei supreme va fi definitiva, potrivit Mediafax.

In ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti a decis sa se mentina raportul ANI, prin care s-a constatat ca fostul parlamentar se afla in incompatibilitate. Hotararea a fost luata la acel moment ca urmare a unui incident procedural, in urma caruia Petre Roman nu s-a adresat in timpul acordat de lege instantei competente, astfel ca dupa decizia Tribunalului Petre Roman si-a pierdut mandatul de deputat.