Camera Deputatilor va acorda marti un vot pentru reluarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, care a parasit Parlamentul in februarie 2015, in urma unui raport de incompatibilitate al ANI, dupa ce fostul deputat a contestat decizia inspectorilor de integritate si a reusit sa puna dosarul sau pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, scrie news.ro.

Petre Roman a fost gasit incompatibil de catre ANI in 2014. Agentia Nationala de Integritate anunta ca Petre Roman este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat in mandatul de deputat a avut si calitatea de persoana fizica autorizata la "Roman V.Petre Persoana Fizica Autorizata".

In aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, insa a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care instanta competenta sa judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucuresti. Astfel, in ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea. ANI a inceput in acel moment o lunga corespondenta cu Parlamentul, in care a cerut vacantarea postului de deputat detinut de Petre Roman, pe motiv ca decizia de incompatibilitate a ramas definitiva, nefiind atacata in termenul legal.

Intre timp, Petre Roman a continuat seria de sesizari si contestatii, insa, dupa lungi tergiversari - care au culminat cu sanctionarea contraventionala a deputatilor din Comisia juridica, in suma de 2.000 de lei pentru fiecare membru, avand in vedere neaplicarea unei decizii a instantei - Camera Deputatilor a votat, in februarie, incetarea de drept a mandatului lui Petre Roman. Ulterior, fostul deputat PNL a castigat o prima batalie in fata Curtii de Apel, care i-a acceptat o sesizare si a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat ca a fost in incompatibilitate.

Decizia nu era insa definitiva, iar urmatorul termen al procesului va avea loc in luna octombrie.

Dupa decizia Curtii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputatilor, afirmand ca vacantarea mandatului sau nu a fost legala. In iunie 2016, Comisia juridica a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit caruia incetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a facut in conditii legale, urmand ca Biroul sa decida procedura de urmat.

"Raportul de data trecuta a stabilit ca domnului Petre Roman nu i-a incetat mandatul in conditiile legale. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI si a obtinut o adresa din care practic se confirma ceea ce a spus Comisia juridica si anume faptul ca raportul ANI nu este definitiv pentru ca se judeca (...) ANI spune raportul de evaluare nu va produce efecte, in sensul in care nu va atrage sanctiuni legale pana la ramanerea lui definitiva.

In cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis in sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronuntat prin sentinta 1.390/2016", a declarat deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice. La inceputul acestei sesiuni parlamentare, punctul de vedere al comisiei a fost discutat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Liderii forului au decis sa puna pe ordinea de zi a plenului de marti punctul de vedere, urmand ca, in cazul unui vot favorabil, Petre Roman sa isi reia mandatul de deputat.

Decizia plenului ar fi o premiera, avand in vedere ca pana acum niciun parlamentar care si-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, nu a mai revenit in functie in urma unei decizii a Parlamentului.