Secretarul Comisiei pentru invatamant din Senat, liberalul Dumitru Oprea, afirma ca pe ordinea de zi a sedintei a comisiei aceasta saptamana nu figura si propunerea de modificare a Legii Educatiei in sensul amanarii concursurilor pentru posturile de directori de scoli, precizand ca raportul intocmit de comisie in acest caz nu a fost contrasemnat de el asa cum cere regulamentul, ci de o alta persoana, iar el nu delegase pe nimeni in locul sau. Oprea sustine ca a incercat sa vorbeasca cu senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, presedintele comisiei, pe aceasta tema, dar nu ii raspunde la telefon.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Oprea a explicatl, pentru Agerpres, ca Regulamentul Senatului precizeaza ca rapoartele comisiilor de specialitate sunt contrasemnate de catre secretarul comisiei, iar el nu si-a delegat aceasta atributie altcuiva.

"Nu am idee cine, cum si pe ce procedura s-a facut fortarea asta de nota. Nici nu a figurat subiectul pe ordinea de zi a comisiei si puteti sa verificati, mergand pe data de 14 (n.r. - septembrie). Deci eu nu am participat la discutia unui astfel de punct. Constat insa ca este o alta semnatura (pe raportul comisiei - n.r.) si asta nu este o despovarare, ci, dimpotriva, este o intrebare pusa celor care au dat curs unei astfel de rezolutii. (...) E pus un 'pentru', dar, de regula, pentru orice 'pentru', daca e nevoie, tu ca secretar delegi responsabilitatea sub o forma, ori eu nici nu am fost intrebat de subiectul asta. Sunt curios si eu sa aflu detaliile ca secretar, totusi, al comisiei, fiindca eu nu pot sa votez pe o propunere legislativa care nu a existat pe ordinea de zi si nici nu exista", a declarat acesta.

El a adaugat ca, desi a incercat sa afle cine anume a contrasemnat raportul in locul sau, nu a reusit.

"In Regulamentul Senatului la comisii spune foarte clar ca secretarul contrasemneaza. Am incercat sa aflu a cui semnatura este, dar nu am reusit. Eu niciodata nu am facut asa ceva, nu am semnat", a dat asigurari Oprea.

In opinia sa, este "aiurea" faptul ca amendamentul privind amanarea concursurilor pentru posturile de directori de unitati scolare a fost adus unei propuneri legislative care nu are legatura cu managementul scolilor, initiatorul - deputatul PSD Andrei-Valentin Sava - vizand reorientarea profesionala.

"Imi pare foarte rau de ce s-a intamplat, fiindca era vizat un articol de lege pentru reorientare profesionala, iar comisia prezenta - din procesul verbal se poate afla cine au fost cei care au judecat propunerea venita de la Camera - a adaugat un articol care nu are nimic comun cu propunerea initiala. Mie mi se pare aiurea ca la Camera s-a votat pe un articol, iar la noi s-a votat pe articolul ala fara nicio problema si s-a adaugat chestia aia care ii interesa pe ei, sa isi faca directorii chiuind ca pe vremuri", a precizat Dumitru Oprea.

Acesta sustine ca a incercat sa o contacteze pe Ecaterina Andronescu, presedintele comisiei, pentru a-i cere lamuriri pe acest subiect, insa nu a reusit sa discute cu ea. "Eu sunt socat de aparitia subiectului, cine l-a provocat habar n-am. Este un subiect pe care numai dna Andronescu poate sa il explice.Doamna Andronescu trebuie sa raspunda la toate acestea, fiindca mi se pare strigator la cer ce s-a intamplat. Nu raspunde insa la telefon, ca am incercat sa o sun. Nu am reusit sa aflu un cuvant de la dansa despre ce s-a intamplat. E o nebunie", a adaugat Oprea.

Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli. Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017. Proiectul, odata aprobat, ar stopa concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru, si ar da viitorului ministru din guvernul rezultat dupa alegeri puterea de decizie.

Proiectul de lege intra lunea viitoare in plenul Senatului, unde se va da votul final.

Ecaterina Andronescu a confirmat pentru Mediafax existenta modificarii legislative: "Exista o asemenea lege in Parlament, dar nu stiu cand se va vota, cand o sa o puna pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului". Intrebata cum si de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a mai comentat si nici nu a mai putut fi contactata telefonic, precizeaza agentia de presa.

Amendamentul a fost strecurat in Proiectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016). Modificarea a fost operata in Comisia de Invatamant din Senat in data de 14.09.2016, in conditiile in care proiectul de lege nu este trecut pe ordinea de zi a comisiei.

Raportul asupra modificarii proiectuluipoarta semnatura Ecaterinei Andronescu, presedintele Comisie de Invatamant din Senat, iar in dreptul secretarului comisiei, Dumitru Oprea, apare un "pentru" si o semnatura.

Se introduce un nou alineat in art. 257 al Legii Educatiei Nationale, alineat care prevede urmatoarele:

"Concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct se organizeaza numai dupa finalizarea semestrului II pana la inceputul noului an scolar."

Odata aprobata de Parlament, aceasta modificare ar face imposibila desfasurarea concursului de director si director adjunct pentru toate institutiile din invatamantul preuniversitar, programat sa se desfasoara in luna octombrie, la nivel national. Concursul ar fi impins astfel pana in vara lui 2017.