Deputatul PNL Horia Cristian, vicepresedintele comisiei pentru sanatate, a depus un proiect legislativ prin care se interzice vanzarea produselor din tutun persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 2017. Deputatul, de profesie medic, motiveaza acest proiect prin faptul ca ne dorim ca Romania sa fie "libera de tutun" incepand cu anul 2035, intrucat "fumatul determina imbolnavire, suferinta si moarte".

Deputatul PNL Horia CristianFoto: Camera Deputatilor

Proiectul modifica legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cea prin care anul trecut a fost interzis fumatul in toate spatiile inchise.

"Se interzice vanzarea produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani, precum si persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 2017" prevede acest proiect.

Ce spune initiatorul in expunerea de motive:

  • "Fumatul si consumul de tutun, sub orice forma, reprezinta un risc clar si indiscutabil asupra sanatatii umane.
  • Fumatul determina imbolnavire, suferinta si moarte si avand costuri are depasesc orice "profit" generat de industria de tutun.
  • Fumatul nu este un drept al omului recunoscut explicit de societatea umana moderna.
  • Ne dorim o Romania care incepand cu anul 2035 sa fie libera de tutun si aceasta nu se poate realiza prin interzicerea fumatului ci prin determinarea tinerilor sa nu inceapa sa fumeze.
  • Vanzarea de tutun persoanelor sub 18 ani este deja interzisa si dorim ca aceasta lege sa impiedice tinerii nascuti dupa 1 ianuarie 2017 sa poata cumpara tutun cand au ajuns la varsta de 18 ani si mai apoi.
  • Accentul politicilor trebuie sa fie concentrat pe ingreunarea accesului la tutun si mai ales a celor care se vor naste incepand cu 2017. Astfel, se creeaza premisa clara a unei Romanii in care generatiile viitoare vor avea o viata mai buna si o sanatate mai buna."

Proiectul a fost depus la parlament pe 7 septembrie si urmeaza sa intre in procedura legislativa. Camera Deputatilor este decizionala.