Senatorul Andrei Volosevici a anuntat sambata ca isi retrage proiectul privind numirea directorilor din administratiile centrale si locale pe baza "increderii personale" pe motiv ca nu a fost acceptat si inteles ca fiind "un model practicat cu succes de atatia ani in SUA", scrie Mediafax.

Volosevici Andrei LiviuFoto: senat.ro

"Am stiut de la inceput ca va fi un proiect controversat. In fapt, initiativa mea a vizat urmatoarele aspecte: romanii isi voteaza alesii la nivel local si national in functie de programele pe care candidatii le prezinta in campaniile electorale premergatoare fiecarui scrutin. Sunt, insa, foarte multe cazurile in care noii alesi se lovesc de rezistenta sau reaua credinta a unora dintre conducatorii institutiilor subordonate care, din diverse motive, refuza sa duca la indeplinire obiectivele propuse. Cazurile sunt nenumarate in toata tara si sunt convins ca multi dintre primarii nou-alesi traiesc fenomenul si il inteleg foarte bine, unul din cazurile elocvente fiind chiar cel de la Ploiesti", a explicat senatorul sambata pe Facebook.

El a precizat ca sintagma "pe baza increderii personale" este prevazuta in cadrul legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, articolul 6, litera b.

Potrivit lui Volosevici, proiectul dadea posibilitatea ca alesii sa fie direct responsabili pentru intregul mandat pe care il desfasoara, "neputand invoca la final scuza opozitiei diversilor manageri subordonati, evident prin asumarea echipei".

"Am propus un model practicat cu succes de atatia ani in Statele Unite ale Americii, acolo unde presedintele nou ales schimba in mai putin de o saptamana circa 25000 de functionari pentru a-si pune in aplicare programul votat de cetateni. Regret ca acest proiect nu a fost perceput ca atare si a fost respins total de catre formatori de opinie importanti, in consecinta, din respect fata de acestia, am luat decizia ca luni sa imi retrag aceasta initiativa din Parlament", a conchis parlamentarul afiliat PNL.

Numirile in functii de director general si director general adjunct din administratiile centrale si locale se fac pe baza increderii personale, potrivit unui proiect de lege initiat de senatorul Andrei Liviu Volosevici si aflat in dezbatere publica la Senat pana la inceputul lunii noiembrie.

"Un conducator numit pe baza increderii personale nu va putea fi adeptul rutinei si al mediocritatii, trebuind sa fie competitiv si dinamic pentru a pastra, in baza rezultatelor, increderea primita. Pe de alta parte, persoana abilitata de a face o numire pe baza increderii personale ar putea lua cu operativitate masurile corective care s-ar impune", afirma Volosevici in expunerea de motive.

Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat, vineri, pentru News.ro, ca grupul parlamentar nu isi asuma si nu va sustine propunerea legislativa.

"Majoritatea initiativelor legislative ale colegilor PNL au si coinitiatori, ceea ce nu este cazul aici", a afirmat liderul grupului PNL din Senat, adaugand ca este nevoie si de o analiza a prevederilor proiectului, care nu trebuie sa contravina ideilor si principiilor partidului.

Popa a aratat ca initiativa legislativa semnata de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat. "Evident ca grupul parlamentar nu si-o asuma si nici nu o va sustine in Parlament", a mentionat senatorul.