Un deputat PSD propune ca alegatorii care isi schimba domiciliul sau resedinta cu mai putin de trei luni inainte data alegerilor locale sa poata sa voteze doar in comuna sau orasul in care au avut domiciliul sau resedinta anterior, pentru a reduce riscul de turism electoral.

"Alegatorul care si-a schimbat domiciliul sau resedinta cu mai putin de trei luni inainte de data alegerilor isi va exercita dreptul de vot in comuna, orasul, municipiul sau aubdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul a avut anterior domiciliul sau resedinta, dupa caz", se arata in initiativa depusa la Senat de deputatul PSD Florin Gheorghe, citata de Mediafax.

El sustine, in expunerea de motive, ca actuala legislatie mentine inca posibilitati de fraudare a procesului electoral.

"Una dintre ele este tot mai utilizata in alegerea autoritatilor administratiei publice locale din unitatile administrative de mici dimensiuni - comune sau orase cu mai putin de 10 mii de locuitori. Ea prinde forma turismului electoral, prin care unii cetateni isi schimba domiciliul sau resedinta cu numai cateva zile inainte de data alegerilor, in vederea sustinerii unui anumit candidat", afirma deputatul PSD.

Acesta mai spune ca impiedicare "turismului electoral" trebuie sa devina o prioritate legislativa, avand in vedere ca la in urma alegerilor locale intr-un singur tur diferentele dintre primul clasat in optiunile electorale si cel de al doilea candidat a fost si de sub zece voturi.

Proiectul a fost insa abia depus la Parlament, iar Senatul este prima camera sesizata.