Senatorul afiliat PNL Andrei Volosevici a depus o propunere legislativa prin care directorii din administratie si din ministere sa poata fi numiti de partie pe baza increderii personale. De altfel, initiativa se intituleaza exact asa: "Lege privind ocuparea unor functii de conducere pe baza increderii personale" si a fost depusa la Senat pe 6 septembrie.

Volosevici Andrei LiviuFoto: senat.ro

Potrivit textului proiectului, urmatoarele functii ar urma sa fie ocupate pe baza increderii personale: directorul general si cel adjunct din autoritatile administrative autonome, ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si functiile specifice asimilate acestora, functii de conducere din cadrul institutiei prefectului, si din cadrul aparatului de specialitate al autoritatilor publice locale.

UPDATE Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat, vineri, pentru News.ro, ca grupul parlamentar nu isi asuma si nu va sustine propunerea legislativa.

"Majoritatea initiativelor legislative ale colegilor PNL au si coinitiatori, ceea ce nu este cazul aici", a afirmat liderul grupului PNL din Senat, adaugand ca este nevoie si de o analiza a prevederilor proiectului, care nu trebuie sa contravina ideilor si principiilor partidului.

Popa a aratat ca initiativa legislativa semnata de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat. "Evident ca grupul parlamentar nu si-o asuma si nici nu o va sustine in Parlament", a mentionat senatorul.

Acesti sefi astfel numiti trebuie insa sa respecte, sustina si promoveze: "dedicarea pentru indeplinirea sarcinilor avute si responsabilitatea fata de guvern, respectiv fata e autoritatea publica locala; asigurarea in permanenta a unui serviciu civil onest, bazat pe meritocratie, profesionalism, neutru din punct de vedere politic; neutralizarea resurselor publice pentru scopuri care au legatura cu orice formatiune politica; asigurarea celor mai inalte standarde de conduita si integritate ale personalului; protejarea integritatii institutiei pe care o conduc."

Exista insa conditii pe care acesti sefi trebuie sa le indeplineasca. Printre acestea, sa aiba "capacitate deplina de exercitiu", "o stare de sanatate corespunzatoare functiei, atestata pe baza de examen medical de specialitate" si sa nu fi fost "condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei respective, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea."

Mai mult, in proiect se stipuleaza ca persoanele numite in aceste functii nu au calitate de functionar publc.

De asemenea, "nu sunt permise raporturile ierarhice directe intre soti sau rude de gradul I in cazul in care cel putin o persoane dintre acestea ocupa o functie in baza prezentei legi, prevedere care se aplica si in cazul in care seful ierarhic direct are calitatea de demnitar.

Acesti directori astfel numiti nu se pot implica in activitati de campanie electorala, pot fi membri de partid dar nu pot avea functii in cadrul lor.

"Se da posibilitatea formatiunilor politice de la guvernare, prin reprezentantii ierarhici, dar si primarilor, sa numeasca, transparent, in posturi importante pentru indeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciaza din punct de vedere moral si profesional, avand increderea ca acestea vor actiona cu buna-credinta si eficienta in executarea atributiilor primite" sustine Volosevici in expunerea de motive.

Andrei Volosevici a fost primar al municipiului Ploiesti intre 2008 si 2012 din partea PDL. In 2012 a fost ales senator, tot din partea PDL, insa in 2014 a plecat la PMP, iar apoi a parasit si acest partid si a ramas senator independent, dar in 2015 s-a afiliat grupului PNL, fara a deveni insa membru de partid, noteaza News.ro.

El a fost trimis in judecata de DNA in luna iunie pentru abuz in serviciu si trafic de influenta intr-un dosar privind finantarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, in acelasi dosar fiind inculpata sefa Serviciului juridic din Primaria Ploiesti.

Andrei Volosevici este, de asemenea, acuzat ca in vara anului 2012 a pretins unui om de afaceri, denuntator, suma de 80.000 lei pe care ar fi primit-o in trei transe, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obtinerea unui nou mandat.