Reactia purtatorului de cuvant al Cotroceniului dupa ce liderul transnistrean a demarat procedura de aderare la Federatia Rusa: Declaratiile se inscriu intr-o retorica provocatoare
"Apreciem ca declaratiile la care faceti referire se inscriu intr-o retorica provocatoare, in contextul apropierii asa-ziselor <alegeri prezidentiale> programate sa aiba loc in luna decembrie in regiunea transnistreana. In acest context, se impune o atitudine retinuta si o abordare responsabila a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificiala a tensiunilor", a afirmat Madalina Puscalau Dobrovolschi.
De asemenea, Romania reafirma "pozitia sa ferma" potrivit careia este necesara o solutie politica, negociata, in dosarul transnistrean, cu respectarea deplina asuveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova: "Este nevoie de progrese in formatul 5+2, care ramane cadrul unic pentru identificarea unei astfel de solutii, iar Romania sustine eforturile Presedintiei-in-exercitiu a OSCE in acest scop", mai spune purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.
Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc, a semnat un decret privind punerea in aplicare a referendumului din 2006, in cadrul caruia 97% dintre participantii la scrutin au votat pentru independenta regiunii si aderarea ei ulterioara la Federatia Rusa.
Autoritatile de la Chisinau nu au comentat deocamdata actiunea liderului de la Tiraspol.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Vreti "democratie", ce poate fi mai democratic decat un referendum de alipire la mama Rusie a unei bucati din alta tara ? Dupa cum se stie, la Yalta, Stalin a promis democratie, si chiar au fost alegeri, haha !
Uitam mai apoi de practicile lui Stalin, cum ar fi deportarile populatiei bastinase si aducerea de elemente pro-ruse, de propaganda intru inocularea de sentimente anti-occidentale si pro-ruse, tot ce ramane e "votul democratic" care a mers si in cazul Crimeei, ar merge si in estul Ucrainei si poate si in alte tari de prin preajma, satule de atata "kapialism"
Sincer nu cred ca se va face unirea cu Rusia. Cel putin nu acum. Dar Putin cand va vrea sa o faca iar pe nebunul, si sigur va vrea la un moment dat, va folosi si bucatica asta de pamant sa arate ce poate.
Putin nu e un mare cuceritor, el este un culegator. Culege ce i-au servit inaintasii pe tava. Crimeea, Transnistria, estul Ucrainei si alte zone cu profunde sentimente filoruse, e drept tinute asa in conditiile ne-democratice enumerate mai sus pot fi "culese" in cel mai "democratic" mod cu putinta de Rusia lui Putin fara sa traga un foc de arma, doar cu niste sanctiuni din partea occidentalilor.
Eu cred ca daca isi incordeaza muschii, va ajunge pana la arcul Carpatilor. Cel putin, dupa cum arata harta votului la noi de dupa '90, pe aici prin regat e plin de homo sovieticus care e drept, nu doresc poate unirea cu Rusia, dar o iesire din UE si o integrare in uniunea EurAsiatica ar vota-o si maine.
Iar Putin va crapa candva ca nu a baut elixirul tineretii.
Cu TR, se poate ajunge doar prin aer sau pe mare, dar nu direct. Si cum Ucraina e deja "inamic", teritoriul ala va muri de foame in 6 luni daca-si declara lipirea de Rusia. Si asa se declara sufocati de Moldova + Ucraina, nu?
Bine, si asta ar putea sa fie un motiv ca Rusia sa invadeze zona Odesa, sa le sara in ajutor saracilor "rusi" asediati...dar cred ca Rusia deja are ceva probleme cu pretul petrolului si rezervele papate, daca o mai tin in sanctiuni 5 ani parca vad ca da faliment. Si cand da foamea in populatie, se intampla revolutii portocalii. Si atunci "Mother Rusia" se va sparge in bucati. Siberia de abia asteapta, i-ai vazut ce ochi oblici au?
Sper sa aiba.