Pomenile electorale: Senatul scuteste toti pensionarii de impozitul pe venit si de plata contributiilor sociale
Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.
Legea a fost adoptata cu 66 de voturi "pentru", 5 abtineri si 18 "impotriva". Legea a fost contrasemnata de mai multi alti parlamentari PSD, ALDE si din fostul grup parlamentar UNPR.
Modificarile prin care s-a ajuns la aceste prevederi au fost operate in cadrul sedintei Comisiei de buget, finante din 31 august, cand s-a intocmi un raport suplimentar cu mai multe amendamente.
Potrivit actualei legislatii, pensiile se impoziteaza cu 16% in cazul celor care depasesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege, se elimina acest impozit, astfel incat nicio pensie din Romania nu va mai fi supusa taxarii, indiferent de cuantum.
Proiectul modifica si baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii si de cele care primesc indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, ca urmare a unui accident de munca. Astfel, potrivit modificarilor aduse in comisia de buget-finante, plata contributiei de asigurari de sanatate la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei.
Legea a fost initiata de senatorul ALDE Cristiana Anghel, care a propus-o ca o masuri de ajutorare a batranilor.
"Batranii nostri nu sunt o masa amorfa, fara identitate. Batranii nostri au nume si prenume. Sunt parintii, bunicii sau strabunicii nostri. Batranii nostri au construit o tara. A venit razboiul si a distrus-o. (...) Dupa o munca de o viata, parintii, bunicii, stramosii nostri au ajuns bataia de joc a guvernantilor. Se pare ca dumnealor sufera de gerontofobie", a explicat senatorul.
Propunerea legislativa a fost depusa in Parlament in luna ianuarie, si a fost retrimisa de mai multe ori la comisie. Comisia de buget-finante a dat de doua ori raport de respingere propiectului, iar pe 31 august au elaborat un raport de admitere cu amendamente.
Astfel, potrivit modificarilor aduse in comisia de buget-finante in ultimul raport, de admitere, au fost abrogate articolele 62 si 64 din Codul Fiscal, care prevad categorii de venituri supuse impozitului pe venit de 16%, printre care si pensiile.
Guvenul nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane lei pentru anul 2017 - cifra despre care Mariana Campeanu (PNL) a declarat ca este gresita, fiind de fapt vorba de 2,2 miliarde lei.
"Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru ca ei au acest impozit scutit. Sunt 3, 8m milioane de pensionari cu pensii sub 1000 de lei, cum acceptatti acest lucru? Acesti batrani vor ramane cu aceeasi pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani in plus" a spus Campeanu in plen.
Ea a propus un amendament de ridicare a plafonului de scutire de impozit de la 1000 de lei la 15000 de lei, insa a fost respins de plen.
Legea prevede si ca actul nu poate fi modificat prin Ordonanta de Urgenta, fapt care i-ar putea atrage critici de neconstitutionalitate, in cazul in care ar trece si de Camera Deputatilor, avand in vedere ca in Constitutie sunt prevazute expres cazurile in care Guvernul poate emite OUG si nu permite Parlamentului sa faca astfel de mentiuni.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
vivat PSD, vivat campania electorala!
Si ce se alege din buget? Anul trecut a scazut la 5% impozitul pe dividende. A scazut si TVA. Si mai vor si sa creasca salariile la toti bugetarii si la medici... Buget de unde? Cumva din bani imprumutati?
Lor le pasa numai sa-i pacaleasca pe fraieri ca sa-i voteze. Si cu impozitul pe pensie la peste 1050RON nu ii afecta pe cei mai saraci, pt ca multi au pensii de 700-1000RON, iar la o pnesie de 2000RON (destul de mare), impozitul ar fi revenit 160RON, deci nu l-ar fi afectat prea rau pe pensionar.
acu dna incepe sa-si faca treaba si le e frica sa fure...
drept urmare dau legi care-i avantajeaza....
si o sa mai vina!
tuturor MAI PUTIN celor ce muncesc!
cu ce o sa-i mai sustineti hotilor?! ca o sa pleca toti! cat de cat am un salariu ok pt romania , da daca va apuca inteligenta sa distrugeti si sectorul IT tara asta intra in faliment f curand!
Prima si cea mai importanta este categoria demnitarilor de care se ocupa 4 ani pe mandat.
4 ani nu auzi decat de sporuri si pensii speciale pentru parlamentari ( sparlamentari cum am cistit intr0un alt post aici).
2 luni din cei 4 ani intra in discutie pensionarii si eventual bugetarii.
Cei care producem pentru tara, angajatii in sistemul privat, nu intram niciodata in discutie, suntem prea putini sa mai contam. Si oricum majoritatea noastra nu voteaza cu trantorii.
Si in loc sa va viziteze mai des, sa vina mai repede la voi pe autostrazi, vor pleca si mai multi in lumea larga.
Voi veti ramane aici, fara spitale, fara medici, dar cu securistii de la a3 mai bogati si mai influenti....