Anchetarea lui Victor Ponta intr-un nou dosar impreuna cu Sebastian Ghita are loc pe fondul conflictului celor doi cu Liviu Dragnea, care i-a marginalizat in PSD. Ghita a trecut la Partidul Romania Unita iar Ponta a dat in ultimele zile semnale tot mai clare de apropiere partidul lui Bogdan Diaconu. Mai mult, fostul premier si-a baut cafeaua luni dupa-amiaza la Parlament cu Bogdan Diaconu, presedintele Partidului Romania Unita, si cu apropiatii sai Mihai Sturzu si Marius Manolache, noii membri PRU, zambind si distrandu-se cand reporterii care i-au observat la bufet au inceput sa ii fotografieze, mai discret sau mai direct.

Ghita si PontaFoto: Agerpres

Foto mai jos Mihai Sturzu, Liviu Pop (senator PSD), Victor Ponta, Bogdan Diaconu, Marius Manolache (finul lui Ponta) si Catalin Croitoru (senator PSD) (In paranteza fie spus, Pop l-a atacat pe Mihai Sturzu ulterior pe pagina sa de Facebook si a afirmat ca nu va pleca din PSD "la fiecare adiere de vant").

Sebastian Ghita si-a anuntat inscrierea in PRU pe data de 30 august. Ghita trece in continuare un apropiat a lui Victor Ponta. Pe vremea Ponta era premier, firmele lui Ghita castigau pe banda rulanta contracte cu statul. Inscrierea lui Ghita in PRU reprezinta un pas semnificativ avand in vedere expunerea mediatica pe care o poate oferi partidului. Ghita este insa sub control judiciar in alt dosar si are interdictie sa ia legatura cu cei de la RTV.

Victor Ponta a fost insa prezent luni, inainte, si la sedinta de grup a deputatilor PSD, unde, desi era asteptat, Liviu Dragnea nu a venit. Potrivit unor surse din sedinta, Ponta nu a ridicat din nou problema infiintarii comisiei de ancheta in Parlament cu privire la stirea despre mutarea armelor nucleare din Turcia in Romania, publicata de Euractiv.

"Mi-am informat grupul, ca sa nu fac eu propunerea si grupul sa fie contra", a spus Victor Ponta pe 1 septembrie.

Conducerea PSD (Biroul Permanent National) urmeaza sa se reuneasca miercuri dimineata la sediul partidului.

Un element interesant este faptul ca liderul PSD Gorj Florin Carciumaru a avut saptamana trecuta intalniri si cu Dragnea, si cu Ponta, fostul premier inscriindu-se pe listele de candidati la Gorj, la finalul carora acesta nu a mai transmis un mesaj atat de clar privind candidatura lui Ponta.

"Da, m-am intalnit intalnit cu domnul Ponta, m-am intalnit cu domnul Dragnea. Am discutat cu dumnealui despre prezenta sa la Targu-Jiu la deschiderea anului scolar si a promis ca vine, am discutat despre campanie" a declarat Carciumaru dupa intalnire, citat de stiripesurse.ro. "La ora la care discutam nu erau atatia candidati (cand se afirma ca nu sunt probleme cu candidatura lui Ponta la Gorj - n.r.), dar acest lucru este foarte bun ceea ce inseamna ca la Gorj partidul are oameni de valoare pentru ca daca ii analizati fiecare in parte are calitati si cred ca merita sa fie pe lista respectiva. Eu stiu ca prin dialogul pe care l-am avut dansul mi-a spus ca nu va pleca din Partidul Social Democrat. Ce se va intampla pe parcurs... este de vazut. "

Ponta la randul sau a facut asocieri cu fotbalul pentru a da de inteles ca il tenteaza "alta echipa". El a declarat ca nu a mai vorbit cu Dragnea de la sfarsitul lunii iunie. Intrebat miercuri seara daca se va duce la PRU, el a raspuns: "Eu as vrea sa raman la PSD, pentru ca nu am fost in niciun alt partid, dar nu depinde doar de mine chestia asta", si a adaugat ca banuieste ca sunt oameni care nu ar vrea ca el sa ramana in PSD dar ca el nu are niciun fel de nemultumire fata de cei din PSD.

De asemenea, Ponta a mentionat ca nu a informat conducerea PSD despre faptul ca i-a ajutat pe cei de la Partidul Romania Unita. "Sunt sub contract, dar nu joc", a comentat Ponta.

Intrebat ce va face daca actuala conducere PSD nu l-ar mai dori, Ponta a replicat: "Poate ma imprumuta la alta echipa".

De altfel, Ponta a subliniat ca nu i-a cerut nimeni inca sprijinul pentru alegerile parlamentare, din conducere, ci doar cei din organizatia PSD Gorj, unde a depus cererea pentru a participa la alegerile parlamentare. Fostul premier a mentionat, de altfel, ca inca nu a primit un raspuns din partea filialei PSD, privind prezenta sa pe lista pentru alegeri, in Gorj.

Ponta a mai spus ca fostii membri ai Cabinetului sau isi doresc sa candideze si ar trebui sa se afle pe liste, pentru ca merita, dari si ca nu il tenteaza functia de presedinte al PSD deocamdata, in ciuda unei "paranoia a unora care cred ca doreste sa ia sefia partidului". "Nu ma tenteaza functia. Nu vreau sa fiu presedinte al PSD, inainte de a avea o decizie clara a instantei", a spus el, citat de News.ro.

Apoi, duminica seara, la Antena 3, Ponta a declarat ca il tenteaza mai mult un proiect nou si mai mic decat sa stea "in tribuna" unei echipe mari, facand referire la o posibila trecere a sa de la PSD la PRU, precizand insa ca prima sa optiune va ramane PSD.

"M-as transfera la Steaua Rosie Belgrad ca tot sunt eu stelist Sau la orice echipa din jur. Cand ai un jucator care nu are loc in echipa, decat sa-l tii pe banca sau in tribuna, lasa-l sa joace la o echipa si sa se intoarce cand ai nevoie. Decat sa stau in tribuna, sigur ca un proiect in care sa pot sa fac ceva, e tentant. E uman, e de inteles acest lucru. Fiind campanie electorala pot sa fac mai mult decat atat. Partidul meu m-a folosit la alegerile pentru locale", a spus Ponta, intrebat daca are de gand sa "se transfere" la PRU sau la o alta "echipa" din afara tarii.

El a recunoscut ca ajuta PRU si pe Bogdan Diaconu si ca unul dintre sfaturi pe care i l-a transmis presedintelui PRU a fost sa nu treaca "linia care te face dintr-un nationalist intr-un extremist".

"In primul rand stiu ca era o intrebare legitima: cum poti tu dintre partid sa ajuti alt partid. Am ajutati pe altii. Pe ALDE, UNPR, am vorbit cu Laurentiu Rebega de la Forta Nationala, la fel am vorbit si cu Bogdan Diaconu. Am avut si timpul necesar pentru ca daca eram foarte ocupat cu alte activitati spuneam: imi pare rau", a mai spus Ponta, la Antena 3, potrivit News.ro.

Fostul premier a precizat ca exista un electorat care nu se simte reprezentat de marile partide si ca intr-un partid mare, precum PSD, nu poti sa te exprimi la fel de liber cum o faci dintr-un partid mai mic.

"Cred ca exista un electorat care nu se simte reprezentat nici de PNL, nici de PSD. PSD e un partid mare care nu-si poate permite sa spuna tot ceea ce poate sa spuna un partid mai mic, liber. Eu sunt liber, ca exprimare. Eu cred ca un partid national sau nationalist, care sa nu fie extremist e un lucru bun¬, a mai spus fostul premier.

Despre faptul ca nu a mai vorbit cu seful sau de partid de trei luni, Ponta a spus ca "probabil au avut lucruri mai importante" de facut.

De partea cealalta, Diaconu s-a declarat convins ca Ponta i se va alatura in proiectul PRU.

Un alt element jucat in aceasta ecuatie a fost Mircea Geoana, vehiculat initial ca unul dintre noii membri racolati de PRU, despre care Dragnea a iesit sa declare insa ca ar trebui reparata greseala excluderii lui Geoana din PSD. Geoana nu a facut oficial nicio declaratie pe aceasta tema.

  • Redam mai jos declaratiile lui Dragnea din ultimele zile:

Despre Geoana:"Si faptul ca Mircea Geoana a fost exclus din PSD eu cred ca a fost o greseala care ar trebui reparata. Nu neaparat sa vina inapoi Mircea Geoana, dar o colaborare serioasa cu partidul pe care il conduce nu poate sa fie decat benefica. Totusi, Mircea Geoana a facut ceva pentru partid, asa cum a facut el. Cred ca toate fortele care au gandit, care au simtit pentru acest partid, pentru stanga din Romania ar trebui sa se uneasca, sa faca ceva la alegeri", a spus Dragnea, la Romania Tv. Cred ca o intalnire cu Mircea Geoana este buna. Am vorbit si cu Tariceanu si un grup politic in jurul PSD s-ar putea sa fie o solutie buna. Majoritatea o va asigura PSD-ALDE".

Despre colaborarea PSD-PRU: "Am vorbit cu toti colegii mei si am zis: ᅡMultumim, nu!ᅡ. Chiar ati luat serios acea varianta? Este exclusa (varianta unui guvern PSD-ALDE-PRU - n.r.). Asa cum PSD nu va putea intra intr-un guvern cu PNL pentru ca va fi un guvern care nu va putea functiona (...) categoric PSD nu poate intra intr-un parteneriat de orice fel, cu atat mai putin o alianta de guvernare cu PRU".

Despre Ponta si apropierea sa de PRU: "Noi suntem un partid deschis si democratic. (...) Pe listele PSD nu pot fi acceptati decat candidati care cred in doctrina social-democrata, in valorile si principiile PSD. Cand vrei sa candidezi pe listele unui partid, daca esti un om serios, inseamna ca ti-ai asumat acele principii si valori. Faptul ca da sfaturi, nu ca nu ma intereseaza, dar nu reprezinta principala mea preocupare"/ "O sa-l caut zilele urmatoare, sa ne vedem, si sper sa inceapa sa munceasca alaturi de mine, alaturi de colegii nostri, sa finalizam programul de guvernare"

(n.r.: Ponta declarase ca probabil va afla de programul de guvernare din presa: "Eu nu am pretentia ca presedintele partidului sa ma sune sau sa ma intrebe. Dar, de exemplu, am inteles ca se va prezenta programul de guvernare al PSD. Il voi afla, ca si dvs, din presa. Nu e ca m-a intrebat cineva si eu am spus: domnule, ia lasati-ma in pace, eu nu vreau sa va zic nimic. Eu stiu ca atunci cand am construit programul de guvernare, era si Liviu Dragnea, dar era si dl. Tariceanu si Adrian Nastase. Nu se punea problema ca vreunul dintre ei sa fie in Guvern. Am invatat enorm de mult. Chiar am avut ocazia sa vorbesc cu Mugur Isarescu, cu Victor Ciorbea, chiar am vorbit si cu Emil Boc. Acum in decembrie. (...) Adica, totusi, cand esti acolo ai o experienta care conteaza. Eu cred ca fiecare conducere isi face propria politica si nu mi-a placut nici mie cand eram presedinte sa-mi spuna altii ce am de facut, nu vreau sa fac acelasi lucru.(...) Probabil ca au fost lucruri mai importante intre timp. Sau poate are alaturi colaboratori mai buni decat mine¬, a mai spus fostul lider al PSD¬, a spus Ponta, precizand ca nu s-a intamplat niciodata ca el sau Dragnea sa nu raspunda la telefon atunci cand a fost sunat.