Gabriel Oprea spune ca va contesta in instanta decizia CNADTCU privind plagiatul sau
"In contestatia depusa la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt in regula si care ma fac sa cred ca decizia luata de acest organism nu este una corecta. Voi merge mai departe si voi cere Justitiei sa analizeze toate aceste aspecte. (...) Daca am facut ceva ilegal, sa fiu sanctionat. Dar sa se dovedeasca mai intai ce articole am incalcat si din ce legi. Iar daca nu am incalcat nicio lege, atunci de ce sa fiu sanctionat?", a scris Oprea pe Facebook, potrivit News.ro.
El sustine ca in cazul sau "legea a fost aplicata retroactiv", pentru ca situatia sa a fost evaluata dupa o lege intrare in vigoare la 10 ani dupa ce el si-a finalizat studiile, nu dupa legea in vigoare in 2000, cand a sustinut teza.
"Notiunea de plagiat a fost definita in legislatie abia in 2004, adica la 4 ani de cand mi-am sustinut teza. Chiar si asa, termenul plagiat se refera la redarea unor texte, expresii, idei etc. fara a face trimitere la sursele originale. Or, in cazul meu, trimiterea la sursele originale exista si este imposibil de contestat", spune fostul ministru.
Oprea afirma si ca are doua hotarari emise de institutiile statului roman "care se bat cap in cap", facand referire la o hotarare a ANCSI, care atesta faptul ca "suspiciunea de plagiat nu se confirma" in cazul sau, precum si o hotarare CNATDCU, care atesta plagiatul.
"Titlul de doctor nu mi l-am acordat singur. Mi-a fost acordat acum mai bine de 15 ani prin ordin al Ministrului Educatiei, la propunerea CNATDCU. Astazi, acelasi CNATDCU are alta parere, desi teza de doctorat a ramas aceeasi. Aici cred ca este o problema a institutiilor si in niciun caz a mea, in calitate de cetatean", motiveaza Oprea.
Fostul lider UNPR sustine si faptul ca nu i-a fost respectat dreptul la aparare in acest caz. "Nu am fost invitat sa-mi spun punctul de vedere in fata celor care au evaluat lucrarea, desi acest lucru este un drept firesc si o obligatie stabilita prin lege pentru CNATDCU. Mai mult, nu exista o sesizare scrisa, asa cum prevede legea, in baza careia sa fie demarata intreaga procedura in cazul lucrarii mele de doctorat", spune el.
Gabriel Oprea le contesta si expertiza celor care i-au evaluat lucrarea, spunand despre ei ca nu au legatura cu domeniul juridic, in care el si-a sustinut teza. "Ca sa nu mai spun ca unul dintre membrii acestei Comisii de etica nici macar nu a terminat facultatea, fiind inca student la Geografie", completeza fostul vicepremier, pe Facebook.
El critica si modul in care a fost evaluata teza sa, care "abunda in imprecizii procedurale si de fond". "Am remarcat o totala lipsa de rigoare nu doar academica, ci si administrativa, fapt de neacceptat pentru organisme chemate sa se pronunte asupra unor astfel de probleme", scrie Oprea.
"Este evident ca de aproape un an sunt tinta unui veritabil linsaj mediatic. Nu este normal, dar este unul din riscurile pe care ti le asumi cand intri in politica. Ceea ce nu pot accepta insa este ca institutiile sa lucreze dupa alte criterii decat cele legale. Nici articolele de ziar, nici simpatiile sau antipatiile unora, nici mizele politice nu justifica abdicarea de la lege", conchide Oprea.
Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a stabilit, luni, Comisia de Contestatii a Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat presedintele consiliului, Viorel Barbu pentru News.ro. El a precizat ca a fost respinsa contestatia formulata de fostul vicepremier, decizia finala urmand sa fie luata de Consiliul General al CNATDCU cel tarziu miercuri.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica", in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.
Acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Oricum, ce se mai aude de coloana oficiala, folosita de vre-o mie de ori in 2015? Asta pare sa fie mai ingrijorator si sa ii afecteze mai mult drepturile si libertatile.
Este unul dintre motive pentru care va fi contestata: nerepsectarea principiului neretroactivitatii.
Acum Oprea spune din nou ce-a mai spus si iar il dati, dar deja asta nu mai e stire.
Daca peste 3 zile vine din nou in fata jurnalistilor si spune ca va contesta decizia CNATDCU, iar o sa-l dati ?
Politic a obtimut el doctoratul!
Politic a facut si Academia aia a lui, el vine sa ne dpuna noua tuturor ca e cinstit!
Cel mai simplu mod de verificare a cate unui doftor din asta este sa fie luat la intrebari de 3-5 specialisti neutrii din lucrarea proprie si din multele lucrari aflate la bibliografie!
Garantat ca va pica testul!
Adica daca la un moment dat voi ati legiferat hotia inseamna ca este impertinenta din partea justitiei sa te traga de izemene?
Pai dupa mintea matale Ceausescu nu are nici o vina, tortionarii sunt curati ca lacrima iar securistii care iti rupeau oasele prin vreun beci sunt niste mioare nevinovate.