Liderii PSD si ALDE au decis, dupa o intalnire avuta joi, ca deocamdata sa nu depuna motiunea de cenzura impotriva guvernului, avertizand ca urmaresc cu interes actiunile premierului Dacian Ciolos si ca o pot depune oricand. Liviu Dragnea a explicat ca a luat act de declaratia de joi a lui Ciolos din care a "inteles ca premierul intentioneaza ca sa intreprinda modificarile necesare in actele normative aferente - probabil Codul Fiscal si hotararea de guvern - in asa fel incat" veteranii de razboi, vaduvele de razboi si persoanele cu disabilitati sa aiba drepturile garantate. Dragnea a tinut sa sublineze insa ca nu s-a luat decizia sa nu depuna motiunea de cenzura, ci ca deocamdata PSD-ALDE au luat act de ce a spus premierul si ca asteapta ca "vorbele sa se transforme in fapte".

Liviu Dragnea si Dacian CiolosFoto: Agerpres

"Am luat act impreuna de declaratia premierului Dacian Ciolos in legatura cu o tema de ezbatere destul de prezenta si anume taierea drepturilor pentru unele categorii sociale respectiv veterani de razboi, vaduve si persoane cu dizabiliat. (…) Din declaratia de astazi am inteles ca premierul intentioneaza ca sa intreprinda modificarile necesare in actele normative aferente - probabil Codul Fiscal si hotararea de guvern - in asa fel incat, in final, sa aiba aceste drepturi garantate si nimeni sa nu mai initieze un act normativ (care sa le ingradeasca)" a afirmat Dragnea in conferinta de presa de dupa intalnire.

"Obiectivul principal a fost aceasta, am reactionat la aceasta nedreptate inadmisibila. Asteptam in continuare ca vorbele sa se transforme in fapte si sa vedem ce modificari vrea sa faca, a completat Dragnea, care a adaugat ca spera ca Executivul sa le trimita si celor de la PSD-ALDE modificarile sau se le puna in dezbatere publica.

"Avertizam guvernul ca celelalte motive de nemultumire au ramas - absorbtia fondurilor europene, situatia din agricultura. Nu s-a luat astazi o decizie ca nu depunem o motiune de cenzura, numai ca am luat act de declaratie. Nu avem in intentie sa preluam guvernarea decat dupa alegerile parlametnare, dar in acelasi timp ne uitam cu atentie si daca guvernul va intreprinde actiuni care sa restranga anumite drepturi vom actiona" a incheiat Dragnea.

Aceeasi amenintare a fost reluata si de Tariceanu, care a declarat ca "ideea motiunii de cenzura nu am abandonat-o, putem sa o facem oricand".

Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi dimineata, pentru Adevarul, ca Executivul pe care il conduce va modifica prevederile din Codul fiscal cu privire la scutirile de care beneficiaza veteranii si familiile lor astfel incat sa repare "nedreptatea" pe care Guvernul Ponta a provocat-o prin schimbarile din 2015.

"Vom modifica Codul fiscal gandit si promovat de Guvernul precedent si vom corecta aceasta nedreptate facuta veteranilor si familiilor lor. Lucrurile sunt clare din punctul nostru de vedere. Greseala este in Codul fiscal in care, la acest punct, formularea este ambigua, spre deosebire de textul din codul fiscal precedent, unde lucrurile erau limpezi in ceea ce-i priveste pe veterani si pe vaduvele de razboi", a spus Dacian Ciolos.

Premierul a subliniat ca problema in ceea ce priveste drepturile veteranilor si ale sotiilor acestora porneste de la modificarile aduse de Guvernul Ponta Codului fiscal, unde nu a fost transpusa o prevedere din vechea formulare. "Guvernul nu a modificat nimic prin Hotarare de Guvern, ci a clarificat lucrurile scrise in Codul fiscal. Asa cum am facut de nenumarate ori, rezolvam problemele care ne apar in cale, probleme pe care nu le-am creat noi", a mai spus prim-ministrul, pentru Adevarul.

Dragnea declarase si inainte de intalnirea cu presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu privind depunerea unei motiuni de cenzura, ca declaratia lui Dacian Ciolos de joi dimineata privind modificarea Codului fiscal si rezolvarea problemelor drepturilor veteranilor reprezinta "un pas" facut de premier, transmite News.ro.

"Am vazut o declaratie a premierului Ciolos care reprezinta un pas si pe care o vom analiza cu atentie acum in discutie. Scopul nostru major a fost si ramane ca veteranii de razboi, persoanele cu disabilitati, sa nu-si piarda drepturile", a spus Dragnea la sediul ALDE, inainte de a merge la intalnirea cu Tariceanu si Daniel Constantin.

Intrebat daca asteapta in continuare si scuze de la prim-ministru, presedintele PSD a spus ca Ciolos trebuie sa adreseze astfel de scuze veteranilor de razboi, nu lui.

Dragnea a adaugat ca va tine cont de declaratia lui Ciolos, insa decizia cu privire la motiunea de cenzura va fi luata si de punerea in aplicare a modificarii Codului fiscal.

Dragnea declarase joi ca Dacian Ciolos a fost "violent" si "obraznic" in raspunsurile date la comunciatul transmis de liderul PSD si ca sunt sanse mici ca joi sa anunte ca cei de la PSD-ALDE nu depun motiunea de cenzura.